0

Б ългарската народна банка (БНБ) ще продължи да продава сребърната възпоменателна монета на тема „Голям гмурец“ на касите си до изчерпване на наличностите, като всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи по 1 монета, съобщи БНБ.

Срокът за продажба на монетата в БНБ изтичаше днес. Първоначално от БНБ обявиха, че от 23 септември монетата ще може да се купува неограничено.

Лицата, които закупуват възпоменателни монети, трябва да са пълнолетни. 

В понеделник БНБ пусна в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "Голям гмурец" от серията "Природно разнообразие в Република България". Цената на монетата е 108 лева, номиналът - 10 лева, тиражът - 5000 броя. Тя е отсечена в "Монетен двор" ЕАД по художествен проект на Иван Тодоров и Тодор Тодоров. Тежи 23,33 грама. Направена е от сребро проба 999/1000 с гладък гурт (канта на монетата).

През тази година БНБ пусна в обращение още възпоменателните монети "150 години от рождението на Гоце Делчев" - сребро, с номинал 10 лева; "100 години от рождението на Стоянка Мутафова"- мед, номинал 2 лева и "Паисий Хилендарски - два златни лева". И трите монети вече не са в наличност в касите на БНБ.