0

Б олярите са шампиони по евтини имоти. Край Велико Търново се разпродават къщи за по 4 000-5 000 евро, показа проучване на „Телеграф“. Постройките се конкурират с цената на два смартфона и въпреки че имат нужда от основен ремонт, интерес към тях има, разказаха брокери за „Телеграф“. Сред вече закупените е имот за 5000 евро, който се намира в близост до Велико Търново. 

Оферти

Сред горещите оферти в момента е къща с акт 16 в село Бяла река във Велкотърновска област. Площта й е 210 квадрата, като застроената площ е 60 квадрата, а дворът – 1000 квадрата. На два етажа е, разполага с три спални и една баня. Строена е през 1960 година, с дървена дограма е и се отоплява с печки. Има надземно паркомясто. Предимство е, че районът е с централна канализация, изтъкнаха брокерите. Продава се без обзавеждане и се нуждае от ремонт. Друго предложение е за къща в село Недан, също във Великотърновско. Намира се на 7 км от град Павликени. Имотът е от 1550 квадрата, има един етаж, две спални, а в двора има и кладенец. В същата област, но в друго село – Димча, се продава и къща за 8670 евро от 358 квадрата и двор от 1000 квадрата. На два етажа е и има три спални помещения. Има партиди за ток и вода, както и мръсен канал. В близкото село Обединение търсят нов собственик на къща от 80 квадрата за 7800 евро. На един етаж е, с три спални, коридор, килер, тераса и лятна кухня. Имот със същата квадратура за точно 8000 евро може да се купи в село Върбица. Също разполага с лятна кухня, както и три стаи, кухня с трапезария, баня, килер и мазе. За къща, в която има мебели и може да се нанесете веднага, трябва да платите най-малко между 20 000 и 50 000 евро. По-луксозните минават 100 000 евро. 

Условия

Повечето условия на собствениците включват възможност за плащане на кредит, въпреки че имотите за продажба са евтини. Примерна схема е за покупка на къща за по 250 лв. на месец за период от 36 месеца. Така крайната цена се надува от лихвите с 1000-2000 евро. В обявените цени обикновено не е включена комисиона, както и държавните разходи по сделката (местен данък, нотариални такси и дължима сума към Агенцията по вписванията), като всички възлизат общо на около 3% от стойността на имота, обясниха агенти. Комисионата трябва да е минимум 1000 евро без ДДС. Тя не се отнася за ваканционни и селски имоти. За някои постройки тя подлежи на изрично договаряне. Заради това брокери съветват предварително да попитате каква е дължимата допълнителна сума. Комисионата се плаща, само в случай че реализирате покупката и не би трябвало да ви искат пари предварително. Една от агенциите иска 50% от комисионата да се внесе до 5 дни след сключването на предварителен договор за покупко-продажба, а останалите – след окончателното финализиране на сделката. Плащането се извършва по банкова сметка, уточниха още брокерите. По думите им интерес към тези постройки има, като обикновено се купуват или от хора от Търново за вила за почивка, или като инвестиционен имот. 

20% отстъпка при ремонта

До 20 на сто отстъпка от редовната цена правят майсторите за ремонт на стара къща и монтиране на различни мебели и техника, сочи проверка на „Телеграф“. Цената зависи от квадратурата и от сложността на изпълнението, както и от района, изтъкнаха от строителна фирма. В момента се предлагат специални намаления за демонтаж и монтаж на бойлери. Услугата сега е намалена на 120 лв. С 20 лв. надолу излиза да ви поставят нов моноблок или тоалетна чиния. За да ви сложат казанче, ще ви вземат 55 лв. Обикновено работата по мокрите помещения е най-скъпа. За сравнение монтирането на кухненска печка излиза 50 лв., а за няколко осветителни тела ще трябва да платите около 35 лв. Сглобяването на интериорните мебели – гардероби, дивани, маси, плотове и др., струва между 30 и 150 лв. Бояджийските услуги тръгват от 5,50 лв. на квадрат, като грундирането се плаща отделно – по 1,50 лв. За редене на фаянс, теракота и гранитогрес ще ви искат по 48 лв. на квадрат за труд. Гипсокартонът е между 22 и 40 лв. в зависимост от дебелината му.

Най-много купувачи оглеждат край морето

Най-много са кандидат-купувачите на къщи край Черноморието, установи проверка на „Телеграф“ сред брокери. В момента се търсят имоти и за инвестиция, и за взимане под наем, обясниха агенти. Има мераклии за къща, готови да платят до 100 000 евро. Търсят се и имоти под наем. Към днешна дата клиенти оглеждат да вземат постройка в селата край Приморско или Царево за 300 лв. месечно. Има и кандидат-собственици на къща във Варна, които казват, че ще платят според състоянието на имота и нямат лимит в цената, допълниха брокери.