0

Щ е има повишаване на цената на тока за бита. Това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия. Според обяснението му, за това е виновен бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов. В последните дни на поста си, той е подписал включването в общия микс от електроенергия и скъпия ток, произведен от ТЕЦ „Марица-изток 2”.

Иванов припомни, че досегашните разчети на КЕВР са показвали, че цената на електроенергията за битовите потребители в страната ще се повиши средно с 3,63%. Според него, това е направено с цел да бъде подпомогната въглищната централа, която работи на загуба, информира NOVA.

Председателят на КЕВР не е сигурен, че новият министър на енергетиката Румен Радев би могъл да отмени заповедта на предшественика си. А това директно ще удари по джоба на потребителите.

"Действието не е предприето по самоинициатива, а е на база на решение на НС от 2020 г., което дава на Министерство на енергетиката да направи всичко и да осигури работата на ТЕЦ "Марица изток 2", казва за БНТ ексминистър Росен Христов. Такава заповед не е прецедент, издавана е и преди, а срокът е диктуван от графика на КЕВР, който задължава да се внесе такова решение в установения срок, така че да могат да си калкулират цената, става ясно още от думите му.