0

Н адпревара за промоции в туристическите застраховки върви в разгара на летните отпуски, показа проучване на „Телеграф“. Сред най-предлаганите са полиците за загубен багаж, които гарантират обезщетение от 2000 лв. Плащат ни ги, ако куфарът не се намери до 96 часа. Ако след това открият багажа ни, парите си остават за нас.

Промоции

Много от туристическите застраховки са намалени с 10-20 процента, като промоциите важат до края на лятото, разказаха агенти. Други предлагат туристическа застраховка, която по принцип не включва загуба на багаж и за нея се доплаща. За да привлекат повече клиенти през юли и август, някои компании все пак добавят тази полица в основния туристически пакет безплатно. Сред офертите е, когато сключвате застраховката, да получите 20% бонус покрития над основните, както и подарък – три допълнителни клаузи - за изгубен багаж, гражданска отговорност и правна помощ. Общата сума обикновено пада с още 20 на сто, ако вече сте клиент на съответната фирма и имате клубна карта, подчертаха още брокери.

Много от агенциите са направили и промоционални пакети, ако застраховате цялото семейство. Туристическите застраховки тръгват от 9,20 лв. на човек, докато за семейство от 4 човека е 32 лв. за всеки.

Всичко е вчера

Не трябва да описвате и да доказвате съдържанието на багажа си, за да получите гарантираното обезщетение при загубен куфар, обясниха застрахователи. И изтъкнаха, че всичко, което се е случило по време на пътуването и подлежи на обезщетение, трябва да е било с вчерашна дата. „Всичко е вчера, запомнете го, защото полиците важат само ако съобщите за застрахователното събитие до 24 часа“, обясниха експертите.

Ако багажът ви е изгубен или повреден, трябва да се свържете с превозвача. Най-добре е да съобщите за щетите, преди да напуснете летището, за да имате доказателства, съветват още брокери.