0

Р емонтите по ключовите трасета до Българското Черноморие ще се правят само в делнични дни, за да не се образуват станалите епидемични тапи и задръствания през последните няколко летни сезона.

Това става ясно от решение на Агенция „Пътна инфраструктура“. Агенцията изиска от фирмите, извършващи текущи ремонти по пътищата към морето, да изискват от изпълнителите в дните от петък до неделя, когато много хора тръгват на път, така да организират работата си, че да не се пречи на движението.

От пътната агенция обещават масово текущите ремонти да завършат до началото на активния летен сезон по основните туристически направления, за да не се затруднява пътуването. Оттам все пак уточняват, че няма как всичката работа да се прекрати, тъй като по климатични причини лятото у нас е най-подходящият за строителство сезон, особено в частта с полагането на асфалт. Няма как да се спре изцяло и с дейностите, свързани с безопасността на движението - подмяна на мантинели, възстановяване на пътни знаци и полагане на маркировка. Част от тях ще завършат преди сезона на отпуските, но други ще продължат и през лятото.

Колони

Според водачите това ще доведе до пословичните летни тапи, които са почти задължителни в летния сезон. „Каквото и да си говорим, в последните няколко сезона пътуването по магистрала „Тракия“ към морето е ад, и то не само около уикенда. Абсолютно изключение е да имаш уикенд без катастрофа, а заради скоростта, с която действат органите на реда, всяка такава е придружена с километрични опашки и забавяне на пътуването понякога с до 3 часа“, сподели за „Телеграф“ Мирена Стефанова, която почти всеки уикенд през лятото пътува до родното Черноморие. „Ползвам групите за споделено пътуване и поне не ми се налага да шофирам. Не мога да си представя през какво напрежение минават шофьорите, на които им се налага да минават тази магистрала в летния сезон“, допълва Мирена.

Трафик

Данните за трафика по магистрала „Тракия“ категорично сочат, че аутобанът е отеснял за трафика по него, дори и без да има инциденти. По тази причина в пътната агенция текат предпроектни проучвания, а наскоро и строителният министър Иван Шишков заяви, че разширяването на магистралата с още една лента в частта от София до началото на магистрала „Марица“ е неотложно.

През юни и първата половина на юли в област Бургас са предвидени ремонти по пътищата към Южното и Северното Черноморие. Ще има асфалтови дейности и полагане на маркировка по участъци от АМ „Тракия“ от Карнобат до Бургас, пътя Айтос – Бургас, пътя Обзор - Бургас - Малко Търново, както и по пътя Созопол – Царево - Малко Търново. Чрез „Телеграф“ от пътната агенция се извиняват на шофьорите за причиненото неудобство, но акцентират, че ремонтните дейности са необходими.

Контрол

Същевременно източници на „Телеграф“ от МВР съобщиха, че през летния сезон патрулките на Пътна полиция ще са особено активни по магистралите в пикови часове. Задачите са свързани с бързо приключване на следствените дейности при тежки ПТП и качествена временна организация на движението. При леки ПТП полицаите са инструктирани да съдействат на водачите за максимално бързо отместване на автомобилите от активните ленти. Зорко ще се следи особено за станалото през последните сезони типично нарушение по време на магистрални тапи – шофиране в аварийната лента с цел изпреварване на колоната.

Чакат акт 16 за обхода на Бургас

Всеки момент се очаква пътуването към курортите на север от Бургас да се улесни изцяло, след като новият Северен обходен път на града получи акт 16. Шосето е отворено за движение от 13 април т.г., но с временна организация на движението и снижено ограничение на скоростта, заради липсващия административен акт за приемане на обекта и де юре пускане в експлоатация чрез издаване на разрешение за ползване. С изграждането на новото трасе трафикът на пътуващите от Западна и Северна България към курортите на север от Бургас се изнася извън града.

Отбиват камиони в час пик

За да се улесни трафикът, особено в дните петък и събота и през празнични дни, в пиковите часове се ограничава движението на камиони в участъка от 5-и до 23-ти км на АМ „Тракия“ в посока Бургас. Там в момента движението по моста при 20-и км в посока Бургас се осъществява само в изпреварващата лента. Съоръжението се нуждае от авариен ремонт и трафикът е ограничен в активната и аварийната лента за извършването на подготвителни работи за него. Камионите се отбиват по стария път София - Пловдив.