200 лева излиза цяло малко прасе за предстоящите коледни и новогодишни празници. Това показа проверка на „Телеграф“ по магазините. Цената е 14,90 лева за кило, а в момента се предлагат по-малки прасета, които са между 10 и 15 килограма. Цената обаче варира на различни места и стига дори 22 лв. за кило. Предлага се и разфасовано месо, като цената му зависи от коя част на тялото на животното е и дали има кокал. Свинският врат с кост е 12 лева, а без кокали набъбва до 15 лв. Свинските ребра пък струват 14 лв., а беконът - 12 лв. в месарските магазини. В големите търговски вериги може да се намери и по-евтино, като цената на свинската плешка е намалена от 12 на 7 лева за кило.
Ако предпочитате пуйка за трапезата на Коледа, трябва да приготвите между 50 и 80 лева. Цената на килограм е около 12 лева, а един брой излиза около 4-6 килограма. В момента се предлагат предимно замразени.
Цитрусовите плодове тази година са на цени от 3-3,50 лева за кило мандарини или портокали, а тиквата е по 1,50 лева за кило.
От 2 на 2,60 лева е скочило кило кисело зеле по магазини и пазари, видя „Телеграф“. Масово цената му е около 2,50-2,80 лева за кило. Туршиите са по 8-10 лева за кило.
Търсене
Свинските пържоли и гозбите с кисело зеле са най-предпочитани за коледната трапеза на старозагорци, като някои предпочитат пилешко, приготвено по пикантни рецепти. Това показа анкета на „Телеграф“. Причината – основната манджа с тези продукти излиза по-евтино в сравнение например с пълнена пуйка, която няма как да се продава на парчета и излиза поне 40 лв. още преди да влезе в печката.
Вратните мръвки струват около 10 лева килото, като на промоция могат да се намерят и за 7-8 лева. Килограм и половина-два са достатъчни за четиричленно семейство. Дотук – 20 лева, плюс картофи за около 2 лева, плюс малко гъби, мазнина и подправки. Така, без особени екстри, основното ястие за празника струва към трийсетачка плюс нажежена сметка от електромера. Пилешките пържоли от бут са горе-долу колкото свинските. Към тях – сметана, гъби, гарнитура. Рекапитулацията е горе-долу пак същата, пресмятат заралийки. За почитателите на капамата са нужни различни меса, кървавица, колбаси, повече подправки и, разбира се – кисело зеле. Всичко това надува сметката и тази вкусна гозба няма как да падне под 40-45 лева, готвена бавно в глинен гювеч на фурна.
Десерти
Баницата и баклавата са задължителни за повечето домакини в града под липите. По правило ползват готови кори за 3-4 лева пакета. Сиренето е 12-15 лева, киселото мляко – 1,40-1,80 кофичката (зависи от маслеността), чаша олио излиза около 70 стотинки. Яйцата вървят за 45-50 ст. бройката – нужни са поне 6 за вкусна и питателна баница. Остава малко сода или бакпулвер, което е капка в морето. Финалната сметка – поне 15 лева, без да смятаме тока. За баклавата освен кори се искат захар, орехи, мазнина, канела. Тук сметката е малко по-тънка, но пак гони десетачката.
Мезета
Качествени колбаси в Стара Загора не могат да се намерят за по-малко от 20-25 лв/кг. Има и много по-скъпи, но към тях се заглеждат малцина. По стотина грама за всеки от четиримата на масата прави общо поне 10-12 лева. Към всичко трябва да прибавим салати за още минимум толкова пари. Следват безалкохолно, вино, алкохол, шампанско, бонбони, плодове, за които отиват още пари.
Най-малко 100 лева за коледната трапеза в семейство с две деца в Благоевград. Това изчисляват експерти от областния център на Пиринско. В тази сума са включени най-необходимите продукти и храни, за да може да се посрещне един от най-светлите християнски празници. Дали дадено домакинство ще заложи на свинско или на пилешко, няма голямо значение. Защото килограм пилешко филе е около 12-13 лева, свинската мръвка също е в този ценови диапазон.
Рецепта за евтино и скъпо празненство
Празничната коледна трапеза тази година може да ни струва от няколко десетки левове до хилядарка за четиричленно домакинство. Ако изберем по-скромен вариант и сложим на масата тристепенно меню от салата зеле и моркови, основно - печено пиле с картофи, и десерт - бисквитена торта, това ще ни струва около 20-30 лв. без консумацията на алкохол и безалкохолни. Ако добавим газирани напитки, сок, ракия, бира или вино, цената ще набъбне до минимум 50 лв. По магазините във Варна килограм пилешко се търгува между 4,50 до 10 лв., цената на картофите за килограм е от 0,90 лв. до 2 лв., килограм моркови струва около лев, толкова е и цената на прясното зеле. Пакет обикновени бисквити се търгува за около 2-3 лв., около 1,5 струва пакет пудинг на прах, 2,5-3,0 лв. е цената за литър прясно мляко
Ако за Коледа решим да се поглезим с по-обилно меню, цените могат да набъбнат и до няколкостотин лева. Около 15 лв. е цената на килограм за замразена пуйка. Ако решим да я напълним с ориз, стафиди и дроб сарма, трябва да си отделим поне още двайсетина лева. Ако изберем да сготвим любимата капама, ще похарчим около 50-60 лв. само за набора меса без киселото зеле. За отбрани мезета и сирена трябва да се бръкнем поне с още 50-60 лв. Една купешка торта или чийзкейк ще ни струват около 20 лв. Марковият алкохол за празничната трапеза също може да ни излезе няколкостотин лева.
Шоколадовите лакомства поскъпват
Поскъпването на какаото на световните пазари вече се отразява върху цените на шоколадовите изделия, като при някои от тях има двойно увеличение. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на какаото е скочила от 2000 на 10 000 долара за килограм. При кафето също има значително увеличение, което се усеща и на пазара на дребно. Като цяло цените на основните хранителни продукти са се повишили с 2,2 на сто или около 2 лева за наблюдаваните от комисията храни. При маслото и олиото има значително нарастване. На дребно животинската мазнина е поскъпнала с над 20 на сто, а при олиото повишението е с 14%.
*По темата работиха: Елена Иванова, Елена Дюлгерова, Владимир Симеонов, Любомир Славо
Екип на Телеграф