0

К урсът по ски или сноуборд за ученици от 7 до 17 години за 5 дни без нощувки тази зима е с над 100 лева по-скъп, видя „Телеграф“ в интернет страниците на фирми, организиращи обучението. Цената с включена екипировка, учител и транспорт до ски зоната на Витоша в момента е между 460 и 480 лева. За сравнение миналата година за курса таксата е била 345 лева.

Програма

За тази сума децата се качват до ски зоната за тренировки с автобус, нает от оператора. Там се осигуряват оборудване за обучението и учител. В края на деня с автобуса децата се връщат на мястото, откъдето са взети. Обикновено има организирани няколко локации за качване на децата, които са съобразени с маршрута до пистите. При този вид обучения няма изхранване и учениците трябва да си носят нещо за обяд. Задължително е да имат подходящи дрехи и обувки за планина и ски, както и очила. В сумата не влиза и таксата за ползване на лифт, като цената е различна в зависимост от ползването. Тя се движи в рамките на 10-20 лева на ден.

Лагери

Има и предложения за детски лагери, като цената за тях е между 600 и 660 лева за петдневен курс с нощувки в хижа или хотел със закуска, обяд и вечеря. Цената отново включва осигуряване на екипировка, ски или сноуборд учител, но и транспорт до мястото, 4 нощувки в съответната база, която се намира в близост до пистата. В случай че хотелът е отдалечен от зоната за тренировки, е организиран транспорт. Също така е осигурено и изхранване. В сумата не е включена таксата за лифт при ползването му на пистите. Освен в хижи някои от операторите осигуряват нощувки в хотел, като в свободното време е предвидено и посещение и игри в басейн към базата.

При организираните зимни лагери се препоръчва децата да не носят със себе си таблети, електронни игри и мобилни телефони, а книги, карти за игра и други.

Децата на Банско ще карат с отстъпка

И през новия ски сезон децата от община Банско, които не са членове на ски клубове, ще могат да карат ски при преференциални условия. Община Банско и концесионерът на ски центъра - „Юлен”АД, за поредна година стартират кампания за включване в спортната форма „Свободно каращи ски” за деца от 1-ви до 12-и клас. Учениците ще бъдат разделени по възрастови групи, като за всяка ще има организатори и координатори от Ски клуб „Банско“. Декларациите се подават на място в Общинска администрация-Банско, каса „Данъци”. Към тях задължително трябва да бъде приложена валидна планинска застраховка за сезон 2022/2023. Декларациите за малолетните и непълнолетните се подават от родители или настойници.