1

П ървите праскови вече са пуснати в някои супермаркети у нас. Цената им става двойна от борсата до щанда, показа проучване на „Телеграф“. В момента търговците могат да заредят плодовете от Гърция за 8,50 лв. По повечето сергии все още няма от тях, защото са скъпи и не са толкова сладки, колкото ще бъдат след месец, споделиха продавачи от пазар в столицата.

Произход

Повечето от плодовете идват от Гърция и Турция – праскови, кайсии, дини и пъпеши. Предлагат се основно в хипермаркетите. Кайсиите в момента са по 11 лв. на едро. За сравнение преди няколко дни килограмът чукваше 15 лв. по борсите. В магазините обаче кайсии няма. Турски пъпеш може да се купи от супермаркет за 9 лв. за кг, като на борсата цената му върви около 5 лв. Дините са от Гърция и на едро излизат 2,90 лв. за кг, а в магазините и по сергиите са с между 10 и 50 стотинки по-скъпи. Боровинките идват от Испания. На борсата килограмът удря 26 лв., а къпините са по 20 лв. Последните се продават в кутия от 125 грама и излизат 10 лв., а боровинките в същата разфасовка са по 4 лв. Малини има за 6 лв. Сред екзотичните предложения на веригите са и кокосови орехи за 1,99 лв. за бр. От Кот д' Ивоар папая за 6,99 лв. от Бразилия и манго за 3,89 лв. от Перу или Мали.

Дефицит

През почивните дни нямаше зареждане и работехме с голям дефицит от плодове и зеленчуци, споделиха търговци. Мисия невъзможна беше да се намери зелена салата в хипермаркетите. В момента на борсата стойността й върви между 80 стотинки и левче за килограм. Изостанала и с изгнили листа в някои вериги се предлагаше на промоция за 40 стотинки. Сред най-вървежните ни продукти са именно зелените салати, пресният лук и чесънът, чери доматите и краставиците. От плодовете се набляга основно на обявените на промоция, сред които ябълки и банани. Пуснем ли ягоди на по-ниски цени, също се купуват веднага. Най-слаб е интересът към малините заради високата цена, допълниха от хипермаркет в столицата.