0

400 000 кокошки и пилета ще бъдат унищожени в търновска ферма заради избухнало огнище на птичи грип.

Морът по пернатите в две от халетата на фермата край град Дебелец започнал на 22 октомври и още същия ден от тях са взети проби, които били изпратени за изследване.

Пробите установили наличието на птичи грип. Собствениците на фермата веднага са започнали дейности по подготовка за унищожаването на заразените птици и локализиране разпространението на болестта.

В ход е очертаване на площадки за загробването на птиците. Очертана е и трикилометрова карантинна зона. Периметърът на заразата ще бъде отцепен с ленти и охраняван от полицията.

Съдействие

Собственикът на птицефермата Калина Широкова заяви, че ще съдейства максимално на институциите за овладяването и локализирането на заразата. Тя е категорична, че месото и яйцата на заразените птици не са опасни за живота и здравето на хората. Те се изтеглят от пазара единствено с цел да се спре разпространението на заразата.

Тя обяснява, че в края на миналата седмица заради токов удар се е получило задушаване и измиране на част от птиците.

Пробите за птичи грип тогава били отрицателни. Изнасянето на мъртвите птици продължило 4-5 дни и на него присъствали доста хора. Възможно било тогава да е внесена и заразата отвън.

Броят на птиците, които ще бъдат унищожени и загробени в следващите дни, е 287 хиляди кокошки и 108 260 подрастващи пилета.

Зареждане

В двете заразени халета ще се извършат две поредни дезинфекции, след което ще бъдат заредени нови партиди птици. Заради карантинните срокове това може да се случи най-рано в началото на следващата година. „Всичко, което беше направено, откакто стартирахме бизнеса преди седем години, е изгубено“, каза Широкова.

Тя обаче обеща, че работещите във фермата 60 семейства няма да бъдат освободени и ще останат на работа.

Собственичката опроверга и появилите се слухове, че част от вероятно заразената птича тор е разхвърляна из нивите в региона. „Цялото количество тор от много години продаваме на фирма, която произвежда от него биогориво. В момента нямаме тор на склад или предназначен за разпространение“, каза тя.