0

Г орди сме с нашето стратегическо партньорство, което играе решаваща роля за стабилността на целия регион, каза българският премиер акад. Николай Денков в реч в конгресния център "Йоанис Велидис" в Солун в присъствието на колегата си Кириакос Мицотакис.

Преди това Денков посети българската палата на Солунския международен панаир. Тази година България е почетна страна на най-голямото търговско изложение в Югоизточна Европа.

В началото на словото си Денков благодари на домакините си и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за честта България да бъде почетна страна на тазгодишното издание на Солунския панаир.

Приятели

Той припомни пожарите и катастрофалните наводнения в Гърция и отбеляза, че през последните няколко дни и седмици сме станали свидетели на най-лошите възможни последствия на климатичните промени. Някои от тези явления се случиха в Гърция, „нашия най-близък съсед и най-приятелска страна“, заяви премиерът и изрази пълната солидарност на България с „приятелския гръцки народ“.

Цялата централна част и основните булеварди на Солун пък бяха украсени с български трикольори още от преди десетина дни, в чест на почетното членство на нашата страна в най-голямото търговско изложение в тази част на Европа.

Гръцките медии отразиха подобаващо присъствието на България на панаира, както и съвместното изявление на Денков и Мицотакис. „Гърция не е сама в борбата с природните бедствия“, цитира думите на Денков авторитетното издание „Прото тема“, което препечата речта на българския премиер.

Бизнес

Близо 60 български компании от различни сектори като високи технологии и ИТ, хранително-вкусова промишленост, образование, транспорт бяха изложени в палата 13 на площ от около 2600 кв. м. Националното участие бе организирано от Министерството на икономиката и индустрията.

Събитието обаче не мина безоблачно. Голяма част от града беше блокирана от хиляди полицаи през двата дни на уикенда заради заявените предварително три протеста на антиглобалисти и левичари. Последните са насочени предимно срещу присъствието на гръцкия премиер в Солун за закриването на 97-ото издание на панаира.

Противниците на чиповете в новите гръцки лични карти се събраха близо до Бялата кула, която е само на няколкостотин метра от панаирното градче. Студенти и анархисти пък окупираха района на „Камара“ около Арката на Галерий, като там множеството беше шарено - от крайната левица до антиавторитаристи. За щастие до инциденти не се стигна.