0

М агазини ни цакат с обувки еднодневки. Масово в момента има промоции за два чифта на цената на един. Гаранцията обаче важи само за първия, показа проверка на „Телеграф“. При разлепване или друг проблем търговците не ги сменят, а викат обущар.

.

 .
Кристи Петрова

Промоция

Промоциите две за едно обикновено важат за определени модели маратонки или сандали. Клиентът си избира два чифта и на касата плаща само по-скъпия. Проблем за потребителите е, че гаранцията за единия не може да се ползва в едномесечния срок.

Промоциите две за едно са много популярни в магазините за обувки

 Промоциите две за едно са много популярни в магазините за обувки
iSTOCK

Търговците на обувки веднъж седмично си викат обущар за рекламациите и бавят още 2-3 седмици сандалите, които веднъж залепени вече не могат да се връщат, така че се оказват еднодневки. Продавачи обясниха, че сред най-честите дефекти, даващи основание за рекламация, са сцепване на лицевия материал, пречупване на ходилото, както и разлепване на подметката, повредени ципове, повреда в камерната част на обувката.

Внос

В много от физическите магазини, както и в онлайн платформите за пазаруване, марковите спортни обувки са внос от Великобритания. От складовете на Острова до щандовете у нас цената им се качва с 90 лв., показа проучване на „Телеграф“.

Английските търговци ги пласират само на едро, като минималната поръчка е за 250 чифта. Цената е 27,10 лв. За сравнение стойността на същите маратонки в магазините у нас е 90 лв., и то ако ги купите по време на разпродажба. Масово, когато са толкова намалени, няма останали номера.

Обикновено цените на този вид обувки вървят около 120 лв. за чифт. Търговците от Великобритания продават маратонките само при условие, че няма да бъдат пласирани на техния пазар. Те осигуряват достъп до складовете си с предварително записан час и българските вносители имат възможност да разгледат стоката на място. Като алтернатива се предоставят изображения или видеоклипове.

*Автори: Кристи Петрова, Ралица Димитрова