0

Ф актурите за мебели изяждат гаранцията. Ако купим диван за фирма, ще ни дадат не две, а само една година, показа проучване на „Телеграф“. Всеки магазин издава данъчни документи на юридически лица, но тогава условията на гаранцията се променят.

Покупка

„Поръчах мека мебел за офиса от известен мебелен магазин. Казаха ми, че няма проблем да ми издадат фактура, но в такъв случай вместо две години гаранцията ми ще бъде намалена на една година. Съгласих се, въпреки че по европейското законодателство знам, че гаранцията би трябвало да бъде 24 месеца“, сподели Иван Александров от София.

Причини

Продавач-консултанти обясниха, че една от причините да се намалява гаранцията на мебели, ако се купуват за фирма, е тяхната по-интензивна експлоатация. Предполага се, че натовареността на един диван в офис, където постоянно се провеждат различни работни срещи, ще бъде по-голяма, отколкото ако се купи за вкъщи, допълниха търговци.

Цени

Други магазини издават фактури, но и правят допълнителни отстъпки в цената при покупка на по-големи количества. С намаление от 5 процента в момента може да се намери ламиниран паркет. За големи количества закупени или поръчани от мебелен производител също се дават отстъпки от 5-7 на сто от редовната цена. Най-големи намаления в момента има на офис столове, като могат да се намерят повече от двойно по-евтино. Сред офертите е въртящ се луксозен стол за 200 лв., намален от 470 лв. Може да се намери луксозен стол за 135 лв., като предишната му цена е била 300 лв. До 70 на сто са намаленията на офис мебели, като търговците предвиждат те да важат до края на месеца. Други производители на мебели имат минимум от 10 артикула например, за да направят намаление – става дума за поръчка на столове, бюра или рафтове за документи.