0

Ц ялостният ремонт на покрив вече струва колкото гарсониера в областен град или студио в някои от морските ни или планински курорти.

Проверка на „Телеграф“ показа, че утвърдени в този тип строителство фирми искат по 350-400 лева на квадратен метър. Цената включва материалите, улуците и труда. Клиент потвърди, че наскоро е платил близо 44 000 лева за двускатен покрив, а според актуални обяви за такива пари може да се купят имоти в Слънчев бряг и Банско или в градове като Смолян и Ловеч.

„Нормално е да е така. Покривът е най-важният елемент от всяка сграда. Точно затова е важно неговото изграждане или ремонт да бъде поверявано на доказани специалисти. В никакъв случай хората не бива да се доверяват на обяви по стълбове и кофи. Аз работя само с приятели и познати или с препоръката на такива. Нямам нужда от реклама, защото работа имам за месеци напред“, коментира пред „Телеграф“ Христо Николов, собственик на фирма, която се занимава с изграждането на покриви от повече от 15 години.

Ремонтът на покрива е хубаво да се прави от хора с опит и добри препоръки

 Ремонтът на покрива е хубаво да се прави от хора с опит и добри препоръки
Pixabay

Сметки

Изчисляването на квадратурата по покрива освен по формулите за изчисление на лице на трапец или равнобедрен триъгълник, които се изучават още в средните класове, майсторите прибягват и до коефициенти, по които умножават жилищната площ. „Ако говорим за жилищна площ от 100 кв. метра, умножаваме по 1,5, ако е 150 квадрата, коефициентът е 1,4.

При 200 квадрата и повече сметките приблизително излизат като умножим по 1,2“, разяснява още Николов, който е категоричен, че ако някой тръгне веднага да ви казва крайна цена, значи нещо не е наред.

„Често се случва за работата да се иска повече, отколкото струват материалите. Винаги се подхожда индивидуално. Има различни конструкции, различни нови технологии, правят се разнообразни видове изолация и вентилация. Спецификите са много и проектите както за нови строежи, така и при стари къщи, се правят заедно с клиентите“, уточнява експертът.

Правилното измерване на покривната повърхност е една от най-важните стъпки при изграждането на покрива. Неточностите могат да доведат до грешки в избора на материалите, като резултатът ще бъде неправилен монтаж, който може да позволи проникването на вода или въздух.

Гаранция

Един добре направен от специалисти с опит покрив, в който са вложени качествени материали, може да издържи 80 години. „Разбира се, има нужда от правилна поддръжка и спазването на някои изисквания при експлоатацията, които винаги разясняваме“, коментира още Николов.

Заради високата цена хората масово прибягват до частични ремонти вместо цялостно изграждане. Това включва подмяна само на компрометирани греди и летви в конструкцията и пренареждане на керемидите, подмазване на капаците. „Улуците се правят допълнително. Но особено по селата възрастните хора трябва много да внимават какви хора допускат дори само за „оглед“. Често се случва направо да изхвърлят старите улуци и да ги подменят с други, които само след седмици може да прокапят. „Майсторите“ обаче даже със заплахи си искат парите, а след тях се налага да идват други, които да поправят разместените от тях керемиди.

Точно затова действително е хубаво тези дейности да се възлагат само на познати или на хора, за които има препоръки“, разказва и пенсионерът Димитър Стоянов от село Телиш, Плевенско.

Освен по-евтиния вариант с частичен ремонт на покрива на старите къщи има и такъв, който излиза доста по-скъпо, но пък може да увеличи чувствително жилищната площ на бащината или дядовата ни селска къща. При него покривът се повдига и се обособява таванска част.

Миграция

Някои от най-добрите бригади по изграждането на покривни конструкции са съставени от роднини - бащи, синове, братя и братовчеди, от по-малки населени места. Те работят заедно и още в края на зимата се местят в столицата или по-големите градове и подбират клиентите със записвания с месеци напред. Живеят под наем и дори спят в каравани и бусове, за да са по-мобилни.

Бригади от селата идват в големите градове в началото на пролетта и са заринати от поръчки

 Бригади от селата идват в големите градове в началото на пролетта и са заринати от поръчки
Телеграф

„Парите, които се изкарват, не са малко, но и трудът ни не е никак лек. Който желае, да заповяда, работа наистина има“, коментира Христо Николов и потвърди, че има изключителни майстори и сред българските мюсюлмани и помаците, които се радват на добро име в бранша и действително са заринати от поръчки.

„За да се катери по покривите, човек трябва да има добра координация, да може да пази равновесие. Освен че сме нависоко, ние все пак носим материали и извършваме специфични дейности. Обезопасяването е задължително. Не допускам хора, употребили алкохол по обектите“, разказа още Николов пред „Телеграф“.

Избирайте материалите според местността

Правилните материали за покрива се избират в зависимост от климата в област, в която е разположен имотът. Ако живеете в район с много ветрове, трябва да изберете материал, който може да устои на силните ветрове. Ако живеете в местност с много дъждове, трябва да изберете материал, който не е склонен към корозия.

Най-често използвана за покриви е керемидата. Тя е достъпна, лесна за монтаж и предлага широка гама от цветове и дизайни. Друг вариант е металната керемида. Тя е много издръжлива и може да издържи на силни ветрове, градушки и други атмосферни условия.

Експертите съветват материалите да се избират според климатичните особености на района, в който се намира имотът

 Експертите съветват материалите да се избират според климатичните особености на района, в който се намира имотът
Телеграф

Металната керемида също така е лесна за монтаж и има дълъг живот. Ако търсите по-модерен външен вид, може да изберете битумна керемида. Тя е изработена от композитни материали, които са лесни за монтаж и предлагат добра защита от атмосферните условия. Друг вариант е плоският покрив. Той е обикновено изработен от битум, PVC или други изолиращи материали и се използва често за тераси и гаражи. Плоският покрив е лесен за монтаж, но не предлага толкова добра защита срещу атмосферните условия.

Следете дали фирмите имат и нужните инструменти

При избора на кого да поверите изработването на покрива, за да сте спокойни не само че няма да бъдете измамени, но и ще получите оптималната гаранция, е добре да проверите не само репутацията и мненията на предишни клиенти, но и да се уверите, че фирмата разполага с валидни лицензи и сертификати.

Те гарантират, че си имате работа с хора, които притежават необходимата квалификация и знания.Мнозина пренебрегват това за сметка на финансово по-изгодни предположения. Съветът на експертите е да сравните и между няколко оферти, а и да сте наясно, че тези, които ви предлагат услугата, разполагат с необходимите инструменти и оборудване, включително за обезопасяване на работниците. Един инцидент във вашия имот със сигурност може да ви донесе сериозни последствия, включително и юридически.