0

Н аемите на магазини в Слънчака излетяха в космоса и надминаха 13 пъти цените на бизнес имотите в столицата, показа проучване на „Телеграф“.

В момента в Слънчев бряг се търсят нови наематели за новия летен сезон 2023, но интерес няма. Помещение от 12 квадрата в морския курорт се отдава за 6000 лв. месечно. За сравнение в София за същата сума на месец може да се намери магазин от 160 квадрата в квартал на 10 минути от центъра.

Цени

В близост до жълтите павета в столицата може да се намери търговски обект, подходящ за сладкарница, от 130 квадрата за 3500 лв.

Дава се с обзавеждане - бар плот, 25 стола, 3 хладилни витрини, пречистваща въздуха инсталация. Обектът разполага с топла вода, а таванът и стените са шумоизолирани. Много по-скъпи са помещенията по морето.

За магазин от 35 квадрата до Веселата улица в центъра на Созопол трябва да се бръкнете с 6000 лв. месечно.

Стойностите са високи в топкурортите като Созопол, Слънчев бряг и Несебър. По-изгодно може да се намерят бизнес имоти между два комплекса.

Така срещу 2000 лв. месечно може да вземете магазин между Равда и Несебър.

Анализи

Според брокери бизнес имотите по морето пустеят заради твърде високите цени.

Агенти от Бургас разказаха пред „Телеграф“, че в Созопол например има помещения, които втора година са празни и не могат да намерят наематели.

„Тръгнете по централна улица от новия към стария град и ще се изненадате колко много са помещенията, които пустеят за пореден сезон“, допълниха брокери.

По думите им кризата с бизнес наемите е започнала още след Covid пандемията и все още дава своите тежки отражения.

„Не говорим за празни площи извън сезона, а за обекти, които нямат наематели дори през лятото, в разгара на сезона“, уточниха агентите.

И допълниха, че заради това много от собствениците на имоти търсят кой да ги наеме за юли и август 2023 още от този ноември.

Брокери допълниха, че подобна е ситуацията и в някои от планинските ни курорти като Банско.

Там има много хотели, които се продават и не могат да намерят собственици.

В момента на тезгяха е обект за рекордните 4,4 млн. евро, който е търсел нов собственик и през 2019 г.