0

Н ай-малко два месеца трябва да чакате за майстор, ако искате да ремонтирате дома си.

Графикът на повечето плочкаджии в София е запълнен за шест месеца напред, показа проучване на „Телеграф“. Огледът на апартамента преди реновацията му в повечето случаи е безплатен, но и за него трябва да чакате около седмица, тъй като майсторите са изключително натоварени, разказаха от фирма за ремонти.

Баня

Много от запитванията са за ремонт на баня, обясниха майстори. За да дойдат и да ви сложат плочки, да монтират моноблок, шкаф, душ, трябва да заявите това отсега, за да се осъществи най-рано след два до шест месеца. „Обадих се на няколко майстори, но всички бяха заети. Тези, които можеха да реагират по-бързо, бяха с прекалено завишени цени. Накрая викнах двама приятели, започнахме да лепим фаянса сами и в момента сме до половината от работата по банята“, разказа Марио Стоянов от София, който си купил нов апартамент в „Люлин“.

Цени

Въпреки дългото чакане за майстор, много от фирмите предлагат отстъпки в цените. Сред промоциите е монтажът на бойлер, който преди месец е струвал 150 лв. - 120 лв., а в момента тарифата е 100 лв. За махане на стар бойлер ще платите между 40 лв. и 60 лв. За да ви сложат мивка, ще ви искат 50 лв., а смесител – 40 лв. Поставянето на моноблок върви около 100 лв., а на тоалетна чиния – още толкова. Само за монтаж на казанче трябва да се бръкнете с 55 лв. Майстори уточниха, че стойността на услугата се оскъпява според сложността на работата. Лепенето на плочки тръгва от 55 лв. на квадрат. Душове, фаянс и теракота сега се предлагат с 10-процентна отстъпка. За всеки обект се прави индивидуална оферта, изтъкнаха още майстори. И допълниха, че в момента има много фирми за ремонтни услуги, които работят на лизинг. В някои случаи дори няма лихва, подчертаха те.