0

А генцията за ядрено регулиране (АЯP) ще стартира процедурата до края на седмицата по лицензиране на ядреното гориво на американската „Уестингхаус“, което трябва да замени руското за 5-и блок.

Това ще стане, след като АЕЦ „Козлодуй“ подаде заявление за лицензиране на горивото в ядрения регулатор, придружено от всички изисквани документи, обясни заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров за в. „Телеграф“.

На 21 юли АЕЦ ще внесе в Агенцията заявление за лицензиране на свежото ядрено гориво на „Уестингхаус“ , информира енергийният министър Румен Радев в отговор на депутатско питане.

Действия

АЯР ще създаде страница в своя сайт, където ще публикува актуална информация от процедурата по лицензиране, съобщи още Станимиров. Доставката на първите касети с горивото на "Уестингхаус" е планирана за април 2024 г., а първото зареждане трябва да стане през месец май.
Енергийният министър Румен Радев да започне преговори с консорциума между фирмите Total и OMV, които проучват за находища на природен газ в българската акватория на Черно море за придобиване на дял до 20% в него от Българския енергиен холдинг, решиха депутатите от енергийната комисия към парламента. Досега в единия участък са намерени въглеводороди, нефт и газ, съобщи Делян Добрев. Консорциумът предложил българската държава да придобие до 35%, но вносителите на предложението от ГЕРБ-СДС смятат, че това е прекален риск за държавата и затова ограничили съучастието ни до 20%. Един проучвателен сондаж ще струва 100 млн. евро, което означава българско съучастие с 20 млн. евро. За два сондажа българската страна трябва да плати 40 млн. евро. Разработката на открито находище ще струва между 4 и 6 млрд. евро, което при участие на България означава около 800 млн. евро.


„Марица-изток“

Колкото и да е късно, все още има възможност да се вземат правилните решения за бъдещето на мощностите в "Марица-изток" и другите въглищни региони. Това заяви министър Румен Радев в отговорите си на депутатски въпроси в парламентарната комисия по енергетика. Преходът трябва добре да се планира и после добре управлява, е категоричен министър Радев. Работата на парче особено в енергетиката е нонсенс, заяви Радев.