0

Ш ест банки приготвиха нова порция промени на таксите за клиентите си, научи „Телеграф“ от Десислава Николова, финансов анализатор в сайта „Моите пари“.

Увеличават се основно таксите, свързани с операции на гише. Само две банки предвиждат ръст в месечната такса за поддържане на сметка. Една от кредитните институции е вдигнала някои от таксите, свързани с плащане на комунални услуги.

Новост

Голямата изненада дойде от това, че за първи път у нас банка въведе чисто нова такса, която вече получи име – „такса уикенд“. От 10 май клиентите, които бъдат обслужени в офис през събота, неделя и на официалните празници, ще бъдат таксувани с два лева отгоре. Въпросната сума ще се начислява в допълнение към съответно дължимата такса за извършване на всяка операция по теглене, внасяне, обмяна на валута и нареждане на кредитен превод.

"Не намерих подобна практика в никоя западна банка", коментира Десислава Николова. По думите й „такса уикенд“ само дразни, тъй като използването на банковите клонове през уикенда е удобство за клиента, а в същото време тя няма да доведе до съществени приходи за банката.

Евро

В същото време Пощенска банка поднесе приятна изненада. От 1 април тя временно е премахнала таксата за внасяне на левове по лични сметки. Кампанията е в подкрепа на подготовката на България за членство в еврозоната, като целта е да се насърчат хората да внасят левовете си в банка, където след приемането ни в еврозоната те автоматично ще се превалутират в единната европейска валута. Промоцията ще продължи до 1 юли, като тя се отнася само за банкноти.

Таксите за обслужване на гише в банков клон ще стават все по-високи. Целта на банките е да развиват алтернативни канали за банкиране чрез интернет и мобилните приложения, коментира още Десислава Николова.