Б ългарски шарани и пъстърви заминават за Румъния, а на родните щандове се продава вместо българско агнешко от Нова Зеландия.
Причината е в потребителските възможности, коментираха браншовици пред „Телеграф“. Така предстоящият Великден се принизява до неравно надбягване на потребителя с цени и качество.
Шараните отплуваха за Букурещ
Шаран практически не може да се намери, въпреки че е традиционен за трапезата на предстоящата Цветница, а ако се открие, са няколко котлета на космически цени от порядъка на 20 лв. за кг.
Специализирани рибни магазини обещават, че въпреки липсата сега са готови да осигурят пържени шайба за християнския празник в неделя на цена от 45 лв. килото.
Цветница
„Нашите фирми в момента продават шаран и пъстърва в Румъния, защото там цените са по-изгодни“, каза Йордан Господинов, председател на Асоциация на производителите на рибни продукти - БГ Фиш. Той обясни, че румънците са по-религиозни от българите, а Цветница е вторият празник след Благовещение по време Великденския пост, когато е разрешена консумацията на риба, и затова съседите на север купуват много.
Йордан Господинов
Йордан Господинов увери, че българите няма да останат без риба за Цветница, защото има няколко големи фирми, които са с договори за доставка с търговските вериги и са длъжни да ги спазват. „Ако няма нужните количества от българска риба, ще внесат шарани от СР Македония и Сърбия, а пъстърва от Турция“, добави той.
Размразено
Цените на агнешкото в момента са около 21 лв. за кг, но качеството е под въпрос. Българско в големите магазини засега не се вижда, а липсите от наши агнета очевидно ще бъдат запълнени с вноса от замразени от Нова Зеландия, които се предлагат като охладени, коментира пред „Телеграф“ Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА).
Агнето от Южното полукълбо вече се появи в хладилниците на търговска верига за 20,49 лв. килото, но на етикетите не е упоменато прясно ли е, замразено ли е или охладено. Симеон Караколев изтъкна, че е сезирал Българската агенция по храните (БАБХ), че потребителите могат да бъдат заблудени.
Също така, че не е безопасно размразено месо отново да се слага във фризера, както ще направят мнозина, преди да го опекат за празниците.
Иначе в момента от големи магазини може да се купи и внос от Румъния за 20-22 лв. за кг.
Българското прясно месо се чака в началото на следващата седмица, но цените ще са между 28 и 30 лв., казаха продавачи. Председателят на НОКА подчерта, че цените от фермите не са мръднали от миналата година. Заклано и почистено 20-килограмово агне излиза около 300 лв., колкото беше и миналата пролет, увери Методи Лаков, овцевъд от село Владимирово, Монтанско.
БГ агнешко ще се появи в търговските вериги през Страстната седмица
Козунаци
Истинска вакханалия на печалбарството се наблюдава и в предлагането на козунаците. Там цените започват от 5 лв. за няма и половин килограм и стигат до 21 лв., колкото за едно кило агнешко от Нова Зеландия.
Пекарни в столицата отсега приемат поръчки за Великден, като домашен козунак от 750 г варира между 18,50 и 21 лв. с допълнителни екстри от шоколад или стафиди. По-малките разфасовки от 400-450 г в зависимост от добавените екстри е между 13,50 лв. до 15 лв. бройката.
Яйцата
Само за два дни скочи цената на кора яйца от 30 бройки от 9 лв. на 14 лв. в търговска верига, видя „Телеграф“, но трайността им е до 28 април. Във фермерски магазин на пазара в кв. „Иван Вазов“ яйца с размер L са 54 ст. бройката.
Български домати можем със сигурност да очакваме чак за Гергьовден, въпреки че някои от оранжериите в района на Кресна вече продават на около 4,50 -5,50 лв. за кг, но това са инцидентни случаи, защото е студено и нашата реколта още не е готова, предупреди Марин Генуров, член на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.
На пазара вече има български зеленчуци
Родните краставици вече са готови. Те се продават на 4 лв. за кг, а в някои магазини на промоция са 2,99 лв. за кг. БГ пресен лук и чесън е 1,30 лв., а салата 1 лв.
Тлъсти калкани бягат от Украйна във Варна
Тлъсти калкани бягат от Украйна и се спасяват от взривове в крайбрежието на Варна и Бургас.
В морето ври и кипи от калкани
В момента Българското Черноморие ври и кипи от всякаква риба, съобщи Йордан Господинов, шеф на „БГ Фиш“.
Той обясни, че Украйна вече не лови риба и калканите са доста угоени, затова при нас се хващат огромни парчета от 5-6 кг. От рибарите можеш да си купиш на 20-25 лв. килото.
Част от него нашите ще продадат в Турция, но има количества и за вътрешността на страната, уточни Господинов. Проверка показа, че в търговска верига парче половин калкан е 35 лв.
В Букурещ по-евтино
Жанета Йорданова
На квартален пазар в Букурещ кило обезкостен бут струва 65 леи (26 лв.). Агнешките гърди без кост са 49,90 леи (20 лв.). Търговска верига посочва произход Румъния, а цената е за 100 г. Така кило заден бут там е 23 лв., котлет 20 лв., гърди – около 20 лв., а плешката е 23 лв.
*Снимки: Крум Стоев, "Телеграф"
