0

П отребители могат да бъдат неприятно изненадани със сметки за вода за предишни месеци, но таксувана по нови цени, за това сигнализираха неправителствени организации. Поводът е, че в 14 области в страната цената на живителната течност скочи от 1 януари, но не е предвиден извънреден отчет от ВиК дружествата. Данните обаче могат да бъдат снети от домакинствата и подадени на областното дружество.   

От потребителските организации настояват Комисията за енергийно и водно регулиране да провери дали ВиК дружествата са отчели уредите на домакинствата и общите водомери в сградата през декември и след това през януари и как са отразени различните цени в сметките на хората. 

Случай

Читател на „Телеграф“ сигнализира, че инкасатор  посетил  и отчел уредите в жилищна сграда в Банско  през първата седмица на януари тази година след пропуснати четири месеца. За последно показанията на водомерите били снети през август.  На въпрос на потребителя към инкасатора дали ще има две фактури заради промяна на цената от 1 януари, служителят отговорил, че фактурата ще бъде една.  Потребителят е в недоумение как ще му бъдат таксувани кубиците по по-ниската или по-високата цена. Инкасаторът се оправдал с липса на време и на достатъчно служители, които редовно да посещават за отчет жилищните и други сгради в курортното градче. Подобен проблем с неотчетени количества вода и начисляване на стари кубици по нова по-висока цена може да има в курортите по морето.

Проверка

Проверка на „Телеграф“ показа, че на сайта на повечето от ВиК дружествата е публикувана  новата цена от 1 януари 2023 г.  на услугите - доставка на питейна вода, отвеждане на отпадъчна  вода и пречистване, където го има.  Дадена е и възможност  на  потребителите за самоотчет  на водомерите и изпращане на показанията по вайбър, електронен адрес или по телефона, както при ВиК Монтана, Ямбол, Смолян и други. Но на електронните страници никъде не е изрично посочено, че в селищата с поскъпнала вода да направят самоотчет. Припомняме, че в Смолян кубикът  поскъпна  най-много с 24,5% от  3,71 лв.  до 4,62 лв. В Стара Загора цената на водата е с 11,7 на сто по-висока и вече е 4,60 лева/куб. м. В Русе поскъпването е с 15,3%  до 4,43 лв/куб.м. В Ямбол цената на водата скочи с 12,2%, в Монтана с 11,3%. В Силистра ВиК услугите са поскъпнали с  5,9% , но кубикът вече са плаща по 5,321 лева.