0

Д растичнен скок на цената на водата! Не е илюзия, а факт... През тази година се е увеличила средно с 34 на сто в страната, но течовете по тръбите и населени места с лошо качество на услугата остават. Това става ясно от доклад от проверки на Комисията за енергийно и водно регулиране, видя „Телеграф“. Пълно неизпълнение на половината показатели за качество на ВиК услугите, заложени в бизнес плановете на дружествата, разкриха експертите от регулатора.

В същото време КЕВР одобрява по-високи цени на водата с мотива, че токът е поскъпнал драстично, както и по-високите разходи за строителни материали за ремонти. Фактор за увеличение на цените е и договореното със синдикатите увеличение на заплатите в сектора с 15%.

В анализа на регулатора като положителна тенденция е намаление на общи загуби под обичайните 60%. Резултатите от проверките на ВиК-та предстои да бъдат отразени в одобрените цени на ВиК услуги за 2023 г. Догодина цените на ВиК услугите на дружествата, които са показали недобра ефективност и качество на услугите, ще бъдат намалени, съобщиха от КЕВР.

Примери

Например поскъпването на ВиК услугите е най-високо в Бургас, с цели 60 на сто, и цената на водата от 2,76 лв. стана 4,39 лв. за кубик. Проверката на КЕВР показва, че от 30-те показатели за качество при 19 има пълно неизпълнение спрямо заложените в бизнес плана. Сред тях са общите загуби на питейна вода, аварии по канализационната мрежа, наводнение в имоти от канализацията, ремонти на водопроводната мрежа. Поскъпването е одобрено въпреки неодобрението на общината, която оспорва решението на КЕВР в съда.

В Пловдив, където водата ще поскъпне с 32% от 1 декември, от 20 показатели ВиК-то не е изпълнило нито един, показва проверката на КЕВР. А ВиК-Перник има пълно неизпълнение на 27 от 30 показатели за качество, като вместо планираното намаление на загубите на питейна вода на 64,88%, те се увеличават през 2021 г. на 80%.

Идея

Отчитането и разпределението на водата в жилищните сгради да се извършва от фирми, подобно на топлинните счетоводители при парното, за да се прекратят измамите с потреблението на вода. Това предлагат от Българската асоциация по водите.
Обяснението, че изрядни потребители често са принудени да плащат и част от консумираната вода на техни съседи. Причината е, че в някои сгради с липса на водомери или такива с минал срок, някои домакинства са прехвърлени от ВиК оператора да плащат на база – според броя членове на домакинството.