0

Ф ирми чистят напълно безплатно мазета и тавани, а други ни плащат, за да дойдат и да съберат старите електроуреди. От счупена машина за кафе можем да спечелим 80 лв. по време на пролетното почистване, показа проучване на „Телеграф“. В момента текат ударни реклами на фирми, които изкупуват стари електроуреди за рециклиране и ни разчистват вехториите на аванта.

Рециклиране

За рециклиране се изкупуват основно домакински уреди – перални, съдомиялни, сушилни, хладилници, микровълнови. Цените вървят между 5 и 10 лв. за брой. От панелен радиатор може да спечелите 5 лв., а от стар лаптоп – 3 лв. Най-скъпо струват кафемашините, за които могат да ви платят 80 лв. или повече, ако успеете да се договорите. Може да вземете пари още от неработещ телевизор или от бойлер, като цените са между 2 и 20 лв. за брой. Предимство е, че от фирмата пристига до дома, без да се плаща за това, и сами си прибират ненужната техника. Всички върнати уреди отиват за рециклиране, а тези, които могат да бъдат поправени, се пускат в продажба за стоки втора ръка, разказаха търговци. Има и компании, които изкупуват електронен скрап. Платки от мобилни телефони вървят по 47 лв. за килограм. По 17 лв. за килограм се изкупуват старите мобилни телефони, а смартфоните са значително по-евтини и са по 6 лв.

Разтребване

Някои фирми чистят напълно безплатно цялото мазе или таван. Единственото условие е да има някакви стари вещи, които могат да се продадат или рециклират. Сред тях може да е много стар диван, секция, остатъци от теракотни плочки и други. Ако желаете безплатно разтребване, трябва да се обадите на фирмата и да уговорите ден и час. Те ще дойдат и на място ще преценят дали могат да изпълнят задачата или не. Обикновено колкото повече вехтории имате, толкова по-добре, защото хем ще се отървете от тях, хем ще могат да се използват за нещо полезно след това, коментираха запознати.