0

У дарно тръгна продажбата на коледни дръвчета отсега. Живи елхи се котират като топъл хляб по 20 лв., показа проучване на „Телеграф“. В магазините вече се предлагат и изкуствени на промоция, заради което хората бързат да се снабдят, преди да е дошъл декември и цените да се вдигнат.

Оферти

Сред офертите са да си купите жива елха срещу 20 лв. от някое от софийските или пловдивските села. Има и много оферти за дръвчета в Смолянско, като в Рудозем ги предлагат за 25 лв.

Ще ви искат 24 лв. в град Долни Дъбник. Обикновено са високи между 40 и 200 см. Сред най-евтините е борче, което може да вземете от село Баните за 7 лв. бройката. Условието е да купите поне 30 броя. В много от случаите подобни оферти са за търговци, които след това продават същите дръвчета по 20-25 лв. за брой.

Смърч в саксия може да се намери за 50 лв. Най-предпочитани са дръвчетата с корен, за да може след това да се засадят и продължат да радват със свежестта си, разказаха търговци. И подчертаха, че при покупка на клиента се издава документ за произход и превозен билет. Повечето продавачи имат налични между 2000 и 3000 броя елхички в момента.

Изкуствени

Изкуствените също се дават с намаление, като повечето големи вериги и за храни, и за строителни материали вече започват да изчерпват дръвчетата с най-големи отстъпки. Продавач-консултанти предупредиха, че ако човек чака последния момент, няма да може да си вземе това, което иска, защото изборът ще бъде по-малък. Цените на изкуствените смърчове започват от 10 лв. и минават 250 лв.

Най-скъпи са тъй наречените дигитални елхи с LED светлини. В момента хит са белите коледни дръвчета, разказаха още търговци. Сред предложенията е елха с микрооптични влакна, осветявайки цялото дърво с 8 степени на светлинно шоу чрез бутонче към захранващия кабел. Елхата е готова, монтирана и само се включва към тока, рекламираха продавачи. За дръвче с височина 150 см цената е 190 лв., а за 210 см – 285 лв.