0

О бособени части от металургичния комбинат „Кремиковци“ се продават на търг за 4,766 млн. лева от частен съдебен изпълнител. Обявата за публичната продан е качена на страницата на Камарата на ЧСИ. Площта на имота е 268 452 кв. метра или 268 декара. В него са включени сгради, гаражи, работилници, земеделска земя и пустеещи ниви, жп линия, складове и много други. Върху някои от имотите има ипотека в размер на 22 млн. лева и обезпечение на задължение в размер на 6 млн. лева. В обявлението е записано, че взискател е „Спешъл Пърпъс Къмпъни – Кремиковци“ ЕООД, а длъжник е „Екометал Инженеринг“ ЕООД.

За участие в търга се подават документи до 21 декември и задатък в размер на 10 на сто от обявената първоначална цена. На 22 декември в Районен съд-София частния съдебен изпълнител ще обяви купувача, който е предложил най-висока цена за имотите.

Цена

Това е пореден търг за същите имоти, като през 2017 година обявената цена е била 5 пъти по-висока или 25 млн. лв., отново заради задължения на собственика. „Екометал Инженеринг“ е фирма за изкупуване и преработка на метали. Занимава се с изкупуване на коли за скрап.

Заводът в Кремиковци е най-голямата металургична компания в България между 1963 и 2009 г. След прехода на България към пазарна икономика е приватизирана. През 1999 г. държавната компания е продадена на българската фирма „Дару Металс“ за 1 долар. През 2005 г. „Дару Металс“ продава предприятието на индийския предприемач Прамод Митал за 110 милиона долара. През 2008 г. компанията банкрутира и преустановява дейността си през 2009 г.

Пожар

През 2019 година пламна пожар в склад на комбината. Ден след това вътрешна проверка констатира, че е предизвикан от небрежност или случайно събитие, но не и умишлен палеж. В халето е имало стари автомобили, подготвяни за рециклиране, смазочни и други материали за дейността.