0

Д о 100 000 лева с ДДС дава държавата за изграждане на рампа в жилищен блок. Това съобщиха за „Телеграф“ от Министерството на труда и социалната политика. „В случаите, когато стойността на проектното предложение надхвърля размера на финансиране от МТСП, се допуска собствен принос от кандидата за изпълнение единствено на дейности за осигуряване на достъпна среда”, уточняват оттам.

Кандидатури

Желаещите да осигурят архитектурна достъпност в сградата си могат да подадат проектно предложение до 15 май за изграждане или монтиране на рампи, подемни платформи и асансьори. За предвидени в проекта съоръжения (асансьор или вертикален подемник), попадащи в обсега на съоръжения с повишена опасност, е необходимо издадено разрешение за строеж, а не за поставяне, поясняват от министерството. Програмата се изпълнява на територията на цялата страна, няма определени градове. С проекти могат да кандидатстват сдружения на собствениците в етажната собственост в многофамилни жилищни сгради, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, с постоянен или настоящ адрес в същата сграда. Необходимо е лицето с трайно увреждане, придвижващо се с инвалидна количка, да има изготвена индивидуална оценка на потребностите по реда на Закона за хората с увреждания.

Статистика

През 2019 г. са изградени 54 съоръжения за достъпна среда, в т.ч. 33 стълбищни подемника, 13 рампи, 6 вертикални подемника и 2 асансьора; през 2020 г. те са 57, като 38 са стълбищни подемника; 12 вертикални подемника; 5 рампи; 2 асансьора. През 2021 г. са изпълнени 56 съоръжения - 39 стълбищни подемника; 8 вертикални подемника; 7 рампи; 2 асансьора; през 2022 г. са изпълнени 59 подемника (52 стълбищни и 7 вертикални), 7 рампи, 4 асансьора, на 10 от обектите - вертикална планировка, за осигуряване на достъпни пешеходни маршрути (алеи, пътеки и др.). През миналата година са изпълнени 60 подемника (55 стълбищни и 5 вертикални), 3 асансьора и 3 рампи. В периода 2019-2023 най-голям брой са монтирани и изградени на територията на общините Бургас – 77, София – 34, Варна – 18, и Пловдив – 16 бр.