0

31 лева вече струва една пица за един човек в заведение в зимните курорти, видя „Телеграф“. Очаквано цените в заведенията са по-високи заради ръста на инфлацията, но храната вече е непосилна за голяма част от туристите. Цената на чаша чай вече стигна 5 лева, а с ром стига 20 лева, разказват посетители.

В центъра на София положението е сходно като това в зимните курорти. В заведение от среден клас салатите започват от 15 лева и стигат 18-20 лева. Най-тънко излиза тараторът, който струва 8 лева за порция. За 300 грама зелева салата пък трябва да платите 13 лева. Популярните „Цезар“ и салати с месо са на цени от 17 лева нагоре. Най-евтината пица пък е 20 лева и е само с домати и кашкавал. Тези с прошуто и други деликатеси излизат 25-30 лева. Запеканка с картофи, пилешко и броколи струват 17 лева. А порция от четири тънки наденички с една супена лъжица горчица струва 17 лева.

Така вечеря за двама в заведение в центъра на София ще глътне поне 100 лева, ако се поръчва предястие, основно и напитки. Почерпка в сладкарница пък струва 50 лева за четирима. Толкова струва и малка торта.

Онлайн

Справка в страницата на заведението показва, че при поръчка храната е с около 35% по-евтина. Например тараторът, консумиран в заведението, е 8 лева, а ако се поръча за вкъщи, цената пада на 6 лева. Зелевата салата, поръчана до дома, е 8 лева.

Значително по-евтино излиза консумацията на по-нискоалкохолни напитки на място. Например може да поръчате халба бира за 6 лева, а наливното вино, както бялото, така и червеното, струва 10 лева за 500 мл.

Цените обаче продължават да се актуализират според тенденциите. Например при заявка за поръчка онлайн на страниците на някои от ресторантите излиза надпис, че в момента се обновява и за поръчка са посочени само телефони.