0

Т ази година цветята, които не се продадат за женския празник 8 март, ще бъдат пласирани директно от търговците за Месопусна Задушница, която е на 9 март, научи „Телеграф“. Причината е, че двете събития са твърде близко, а китки се търсят еднакво много както за приятния повод, така и за помен на мъртвите.

„Правим големи обороти за 8 март, а сега със Задушница просто ще се изкупят доста цветя. Може би на 9 март ще има лека отстъпка, тъй като поводите са различни, а за нас е важно да продадем стоката“, коментира цветарката Лилия от борсата „Димитър Петков“.

Крадени

Жената е повече от 20 години в бранша и казва, че вариантът с 8 март преди Задушница е по-добрият, защото има случаи през годините, когато се е падало първо да се почитат мъртвите. Тогава цели групи от мургави граждани на Европейския съюз са пласирали крадени от гробищата цветя за празника на жените. В момента отново на пазара хит са розите внос от Еквадор, които вървят по 7–8 лева за бройка. Лалетата се продават между 3 и 5 лева за брой, зюмбюлът държи твърдо 3 лева. На пазара има и кокичета, които обикновено продават бабите, дошли от околните до градовете села, появиха се и първите нарциси. Те също обаче не падат под 3–4 лева за бройка.

Кошници

Мъжете по традиция купуват цветя за 8 март не само на любимите си жени, но и на колежки, приятелки и познати. Голям хит са поръчките онлайн и доставка на цели кошници с картичка до офиса на любимата, признаха търговци. За господа с финансови възможности и изтънчен вкус, които държат да радват жените с луксозни подаръци, се предлагат грамадни цветни кошници - 51 рози в кошница излизат 350 лева, като се прави отстъпка от цената на бройка - 6 лева, и се плаща самата кошница и орнаментите в нея. Има и холандски орхидеи по 35 лева, както и големи букети с различни видове цветя, които тръгват от 50 лева, а максималният размер се определя при поръчка на място.