0

М инистерството на икономиката и индустрията се закани да увеличи надзора и контрола на пазара в защита на потребителите.

Това ще стане чрез увеличаване числеността на персонала в Комисията за защита на потребителите и на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пише в проект на постановление на Министерския съвет, пуснато за обществено обсъждане. 

Подсилване

Подсилването на администрациите на двете комисии ще стане с вътрешно компенсиране, тоест преместване на чиновници от едни в други звена в рамките на МИИ, обяснява в доклада си служебният министър на икономиката Петко Николов.

С две щатни бройки ще се увеличи дирекция „Надзорни дейности и анализи“ на Комисията за стоковите борси и тържищата и с още двама чиновници Главната дирекция „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите.

Четиримата контрольори в момента работят в централното управление на Министерството на икономиката и инвестициите, в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и в Института по метрология.

Предвидени са общо 38 550 лв. (за персонал 33 516 лв. и издръжка 5034 лв.) за новите щатни бройки, считано от 1 октомври т.г. С друга промяна се възлага на Дирекция „Външноикономическа политика и международно сътрудничество“ да подпомага министъра в държавната политика по производството и търговията с тютюневи и свързани с тях изделия. 

Сигурност 

Инспекторите на КЗП вече няма да имат право да влизат и проверяват търговски обекти без заповед на председателя на КЗП Мария Филипова. В нея задължително трябва да е посочена причината за ревизията, служителите, които са упълномощени да я извършат, и времето, в което ще проверяват обекта.

Край на самоинициативите и изненадите. Без заповед, подписани от Филипова, служители на комисията нямат право да влизат в търговския обект, уточняват от КЗП.