Р есторанти, столове и всички заведения за обществено хранене ще трябва да вписват в менюто дали сиренето в шопската салата съдържа палмова мазнина. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за приемане на наредба за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени, публикувано за обществено обсъждане на 3 януари на сайта на Министерството на земеделието и храните.
Разделът за млечните продукти е включен в преходни и заключителни разпоредби. Проектът на наредбата хармонизира националното с последните промени в европейското законодателството, пише в мотивите на МЗХ.
Включват
Документът задължава ресторантите да изписват в менюто колко вода съдържа саламуреното сирене и съответно дали е имитиращ продукт. Припомняме, че по действащите нормативни уредби ресторантьорите са длъжни да дават информация, ако потребителят я поиска.
Не сме получавали информация за наредбата, коментираха от една от браншовите организации на млекопреработвателите. Те допълниха, че идеята е дошла от една от организациите за защита на потребителите.
Мляко
В документа се прецизира и наименованието "саламурено сирене с повишено водно съдържание". Според текстовете този вид сирена могат да съдържат не повече от 65 на сто вода. В проекта на наредба е посочено също така при колко градуса и колко време трябва да трае пастьоризацията на млякото, за да носи наименованието „прясно мляко“. То ще се използва само за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпяло процес на пастьоризация при температура най-малко 71,7 °С за 15 секунди.
На бурканите с мед пък задължително ще пише страната на произход, където е бил добит. Когато медът произхожда от повече от една страна, страните на произход се посочват върху етикета в основното зрително поле.
Светлана Трифоновска