0

10 лева е сумата, която спестяват шофьорите от бензина при пълно зареждане на резервоар с капацитет 40 литра, изчисли „Телеграф“. Сметката е направена на база средната цена на горивото към момента, която е 2,64 лв. за литър. 

Ако заредят колата си с бензин, ще струва 105,60 лева при средна цена за страната 2,64 лв. за литър. След като им се приспадне отстъпката, те ще платят 95,50 лева.

Ако автомобилът им е на дизел, който към момента се налива срещу 3,04 лв./л, сметката им за 40 литра е 121,60 лева. Но с отстъпката ще платят 111,60 лева. Бонусът е малко, но хората свикнаха с него, коментираха потребители.

Той беше въведен заради поскъпването на горивата в подкрепа само за физически лица на 9 юли с влизане в сила на актуализацията на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г.

Тогава средната цена на А95 беше 3,41 лв./л, а на дизела - 3,56 лв./л. За финансирането на мярката бяха отпуснати първоначално 150 млн. лева, а след това още 38 млн. лева, за да продължи до края на годината.

Служебният финансов министър Росица Велкова поиска в последния работен ден на парламента на тази година отстъпката от 25 ст. на литър гориво да продължи още един месец до края на януари, докато се подготви схема за нейното преобразуване, но парламентът го отхвърли. 

Опашки 

Дни преди Нова година пред някои от бензиностанциите в страната вече се извиват опашки от шофьори, които искат за последно да се възползват от отстъпката от 25 стотинки на литър за евтините видове горива.

Причината е, че след полунощ на 31 декември бонусът пада и бензиностанциите ще засичат зарежданото количество гориво по обявените на колонката цени.