0

С ваучерите за храна, които работодатели дават на своя персонал в размер до 200 лева месечно без данъци, ще можем да си платим почивката лятото. Условието е хотелът, който сме избрали, да приема такъв начин на плащане. Вече има места за настаняване както в морските, така и в планинските курорти, които са сключили договор с някой от 13-те оператора на ваучери за храна. Това каза пред „Телеграф“ шефката на браншовата асоциация на операторите Таня Обущарова. Интересът е много голям, посочи тя.

Възможно

Използване на ваучерите за храна за туристически услуги стана възможно след актуализацията на бюджета. Мярката е валидна обаче само до края на годината. Очаква се нейният ефект да се оцени и на база на резултатите да се реши дали да се продължава.

Чрез ваучерите ще могат да се плащат всички видове услуги съгласно Закона за туризма - настаняване, хранене и транспорт, здравни, спа и уелнес услуги, услуги, свързани с пътувания, развлечения, спорт и отдих и др. Ваучерите обаче не могат да се използват за плащане на алкохол в заведенията.

Условие

Към момента туристическите обекти у нас са 21 000. Условието те да приемат ваучери за храна е да са регистрирани по ДДС, обясниха от Министерството на туризма. Договорите, които трябва да сключат с някой от 13-те оператора на ваучери за храна, са изключително опростени, посочиха още от ведомството.

Годишната квота за ваучерите за храна е 1 млрд. лв. за тази година. Министерството на туризма се надява една четвърт от тази сума да бъдат използвани от хората за туристически услуги и така да се стимулира вътрешният туризъм.