0

П ротестната готовност на земеделския бранш се отменя.

Представителите на земеделския бранш се срещнаха във финансовото ведомство с ресорния министър Людмила Петкова.

По думите ѝ ще бъде изготвено ново решение на Министерския съвет, което ще бъде предоставено до края на ноември, за отпускането на останалите 125 млн. лв. от така наречената "украинска помощ", информира NOVA.

"Знаете, че през февруари тази година беше подписано споразумение от тогавашния министър-председател Денков за предоставяне на помощ на земеделските стопани в размер на 660 милиона лева. Тъй като средствата по "украинската помощ" не бяха бюджетирани, т.е. не бяха включени в бюджета за 2024 година, всъщност се наложи и префактуриране на разходи. В споразумението е записано, че помощта ще бъде предоставена на две части. Първата - 330 милиона, беше предоставена чрез преструктуриране на разходи по Държавен фонд "Земеделие" и част от средствата бяха предоставени от бюджета", обясни Петкова.



"По отношение на второто плащане, което е в размер на 325 милиона, 200 милиона вече са предоставени в отметките на земеделските стопани. Разликата от 125 милиона ще бъде предоставена до края на ноември, тъй като все пак трябва да бъдат спазени бюджетните параметри", добави тя.

Председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов съобщи, че протестната готовност на земеделците се отменя. "Това, което предлага министър Петкова - да се изготви решение на Министерски съвет за тези 130 милиона, за нас е премлиево като вариант и ни дава ясен сигнал, че ще получим тези средства, което всъщност беше нашата задача днес", каза той.

Както  е известно, от асоциацията настояха пред земеделския министър за писмена гаранция от финансовото ведомство за точна дата през ноември, на която остатъкът от сумата ще бъде преведен.