1

О т 2000 до 5000 лева е печалбата, която си докарват българи от мартеници, научи „Телеграф“ от производители и търговци в София и Бургас. Тя зависи от разнообразието и от това на колко места се продава. Близо 700 семейства от Бургас подпомагат бюджета си с изработка и продажба на мартеници. Всяка година в централната част на морския град се опъват средно между 100 и 150 сергии. Това е мястото, което се счита за най-оборотно.

Разходи

В печалбата обаче влизат и разходите за материали и наемът, който събира общината, за да се ползва място на улицата за продажба. За материали и такси, които се плащат на общината, пък отиват между 500-800 лева. 

„Материалите, които влагаме в изработката, не са много скъпи. Конците струват средно около 100-150 лв. и близо толкова за мъниста и други украшения. Но трудът, който влагаме, никой не го калкулира. Не е толкова лесно, защото цяла година ние работим в домовете си, плетем мартеници в свободното си време, вместо да си почиваме. В някои семейства с производство са ангажирани всички членове на домакинството - децата, бабите и дядовците", обяснява 47-годишна бургазлийка, която се занимава с този бизнес повече от 20 години. 

Производство 

Повечето мартеници са направени и усукани от китайска прежда. Парадоксът е, че има такива с българския трикольор, които също са на практика китайски, това споделят търговци на централната улица в Благоевград. Все още няма голям наплив на купувачи, тъй като празникът Баба Марта е след 8 дни. Нашенецът има навика да чака до последния момент и тогава да купува, споделят продавачи. Най-много се търсят класическите Пижо и Пенда, цената им е  според големината - от 1,50 лева до 4-5 лева. Плетените мартеници, които са като гривна, също са хит в последните години, там цените са от левче до 3-4 лева. 

Поръчки 

В Русе най-търсени са вълнените ръчно изработени мартеници. Много русенци, които живеят в чужбина, са поръчали на близките си да им купят от традиционния базар в центъра на града точно такива мартеници. 

Миленка Анчева, която прави мартеници и ги продава, разказа, че се търсят и за украса на дома - големи Пижо и Пенда, венец от червено-бели конци за вратата, плетена декоративна чаша с мартенски мотиви. Това са и най-скъпите мартеници, но има и за по 1-2 лева.

„Аз продавам тук мартеници от пет години. Майка съм на дете с увреждане, вкъщи си стоя и се грижа за него, а мартеници изработвам между другото. Тази година сякаш е по-слабичък пазарът, но смятам, че ще си покрия разходите за материалите, ще си платя наема за павилиона и ще остане нещо и за мен“, надява се Миленка. 

Цени 

Търговците в София споделят, че се купуват мартеници най-много за 20-30 лева, като хората предпочитат да вземат само за близките. На личния лекар и на учителя се подаряват традиционните с Пижо и Пенда, а за близките се купуват гривни. Обичайно за колегите се взимат гривни от по-тънка прежда или конци, които се продават по 10 бройки и струват 2-2,50 лева за снопче. Тази година има леко увеличение на някои от най-търсените и евтини мартенички, споделиха търговци. Така ако гривните са стрували 2 лева, тази година вече са по 2,50 лв. 

Мартеници с Барби, Пес патрул и други анимационни герои се взимат за децата. За по-големите пък обикновено се купуват такива с футболисти и отбори. Тийнейджърите пък купуват с плочка на Тик-ток, Фейсбук и други социални мрежи. 

Надуха таксата за тротоар с 200 лева в Бургас 

Търговци на мартеници в Бургас заплашиха с протестни действия, ако общинарите не намалят таксите за разрешителни и наемите. Те се бунтуват срещу непосилните суми, които са принудени да плащат за правото да поставят сергия в центъра на града. Тази година в морския град трябва да плащат между 400 и 800 лева за правото да си поставят сергия на открито. Сумата набъбна с нова такса от 200 лева за разрешително за поставяне на преместваем обект. Според общинската наредба масите, на които се поставят мартеници, са преместваеми обекти и съответно са облагаеми по това перо. Още 30 лв. се добавят за такса разглеждане на документи, които всеки търговец плаща при кандидатстването.  Останалата сума се формира от таксите за  тротоарно право. "Разрешителните се издават за 20 дни, а срещу тях получаваме единствено плочките на площада или тротоара. Не ни се осигурява нищо друго. Масите са наши, чадърите и шатрите са наши. Дори и тоалетна нямаме осигурена, а трябва да си плащаме. Слагат ни на едно ниво с тези, които имат павилиони и работят целогодишно, а ние сме за по-малко от месец тук", жалват се търговци. 

В Стара Загора дават с жребий места за търговия

Търговците на мартеници в Стара Загора излагат своите Пижовци и Пенди на определените за целта базари от събота, 17 февруари. Базарите ще продължат до 2 март. И тази година местата бяха разпределени чрез жребий. „Желаещите бяха много повече от общо 252-те маси“, обясни за „Телеграф“ Милен Димитров, главен експерт в общинския отдел „Административни и стопански дейности“. По думите му са кандидатствали близо 340 души. „Таксите тази година не се променят в сравнение с миналата и остават между 2 и 5 лв. за кв.м на ден според зоната, в която се намират базарите“, уточни Димитров и допълни, че базари има в почти всички административни бюра – „Запад“, „Изток“, „Център“, кварталите „Кольо Ганчев“, „Зора“ и „Железник“. Най-много са сергиите в центъра - 120, но също тъй много са били кандидатите - 197 души. „В предходни години пак е било така“, направи сравнение Димитров. 

*По темата работиха Елена Иванова, Елена Анастасова, Елена Дюлгерова, Жанета Йорданова, Владимир Симеонов