0

Б юджетът, който заделят родителите за цветя за учителите в първия учебен ден, е в рамките на 10 лева за букет или един брой цвете. Това коментира флорист на цветя от столичен магазин пред „Телеграф“. Жената сподели, че има семейства, които купуват по-големи и скъпи букети, но много зависи от това в кой клас е детето им. Например за първолаци бюджетът е по-голям, тъй като тогава обикновено се подаряват цветя освен на класната, но и на учителката от занималнята. По-големите, които са прогимназиален етап, пък си взимат по едно букетче или цвете само за класния ръководител. Има и родители, които поднасят цветя и на директори. 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Над 58 000 първокласници ще прекрачат училищния праг!

Предпочитания 

Обичайно се взимат букети с хризантеми, тъй като имат повече цветове и изглеждат по-обемни. Цената им е 4-6 лева за стрък. Има и рози в различни цветове, като всички са по 6 лева за брой. Има ги в червено, розово, жълто, както и бели с оттенъци на розово. Предлагат се и стръкове с няколко по-дребни цветове роза, които също са по 6 лева. В големите търговски центрове, в цветарските магазини вървят по 7-8 лева за брой. Има и саксии с бегония, увити с целофан и панделка, които струват 20 лева. Лилиумите, които са едни от най-ароматните цветя, вървят по 12 лева за брой. 

Увеличение 

На въпрос на „Телеграф“ дали ще поскъпне букетът преди първия учебен ден, масово търговци, които от години държат магазини за цветя, твърдят, че при тях ще бъдат същите, каквито са и в останалата част на годината. Очаква се обаче да има улични търговци, които да предлагат рози в целофан с панделка по 10 лева за брой или хризантеми по 8 лева. Обичайно от тях купуват родители, които са забравили и трябва да се сдобият с цвете в последния момент.