0

Р озата удари 10 кинта в цветарските магазини в София, а цените на цветята в цялата страна масово са завишени в разгара на абитуриентските балове.

Проверка на „Телеграф“ показа, че класическата червена роза масово се продава между 8 и 10 лева, а в някои от големите търговски центрове стига и 12. Лалетата са по 3,5-4 лева. Продавачите обясниха, че цената варира според размера, дължината на връзката, но до голяма степен и от това кой е вносителят. Самите вносители също слагат сериозни надценки и те със сигурност ще продължат до края на месеца.

Алтернатива

„Винаги може да се намери и по-евтин вариант като алтернатива на розите, с които се правят наистина скъпи букети. Може да се подреди истински флорален шедьовър с други красиви цветове, дори те да са малко по-нетрайни. Със сигурност обаче в последните години както покрай 14 февруари, 8 март и 15 септември, така и покрай абитуриентските балове цените се вдигат с около 30%. В този случай обаче не се забелязва толкова, защото ги няма уличните търговци, които буквално задръстват улиците около другите празнични дни, и скокът в цените не се забеляза от всички. Тези обаче, които имат рождени дни или други лични празници в края на май, със сигурност са наясно, че букетите излизат по-скъпо“, коментира пред „Телеграф“ Борис Симеонов, който има свой цветарски магазин в Пловдив.

Пазар

Специално в столицата хората масово предпочитат да купят цвете за близък абитуриент или неговата майка от Женския пазар, където цените са доста по-народни. Там вместо три рози с 30 лева може да се купи доста по-голям и красиво аранжиран букет от други цветя. Тези, които пък се отказват от китките, се насочват към балони или плодове, които също могат да се подредят атрактивно в кошница и да се опаковат красиво.

Интересно е да се отбележи, че естети, които са наясно със символното значение на цветята, препоръчват да се избягва даряването на абитуриент с букети от карамфили, лилии, нарциси, слънчогледи, лалета, хризантеми и орхидеи.