0

Д ивият дунавски шаран за тазгодишния Никулден ще удари поне 10,50 лв. в магазина, съобщиха русенски търговци на риба пред „Телеграф“.

В сравнение с шарана от язовира вкусовите му качества са далеч по-добри, защото се движи свободно в реката и не натрупва тлъстини. 

Отстъпки

На по-ниска цена див дунавски шаран може да се купи от самите рибари, които в Русенския край никак не са малко.

Шаранът от язовира е малко по-евтин – 9,00 лв. за килограм. Големите вериги продават още по-изгодно с отстъпки, така че на никулденската трапеза може да се сложи и шаран за 7,50 лв.

Разнообразието от дунавска риба в дните преди празника е много голямо.

Предлага се амур за 11,50 лв. килото, сом – за 15,50 лв., мряна – за 5-6 лв. в зависимост от големината, платика – за 3,50-5,00 лв., морунаж – за 4 лв.

Любителите на нетрадиционните решения за Никулден слагат на масата октоподи, калмари, пъстърва и лаврак. 

Трапези

И бургазлии ще посрещнат Никулден с богати трапези. Тази година морето даде изобилие от риба, а цената на паламуда падна почти наполовина.

В момента на рибните борси пресният шаран струва 8 лв. за килограм. Местните вече пазаруват усилено и пълнят фризерите, защото до празника цената на сладководната риба ще скочи поне с левче.

На пазара има и пресен чернокоп, който се предлага за 8 лв., а дребните риби могат да се намерят и за 5 лв. Паламудът леко е поскъпнал и килограмът се търгува за 10 лв.

Веяните и осолени риби са по 12 лв. парчето. По стара традиция Бургас ще посрещне празника с богата програма, ще има и рибен курбан на 6 декември.

Варна също ще почете Никулден с молебен за здраве и курбан, ще бъдат запалени и коледните светлини.

Заради празника от агенцията по безопасност на храните ще правят засилени проверки на рибните магазини в страната. 

* По темата работиха: Жанета Йорданова, Елена Анастасова, Добромир Радушев