0

С около 50 лева по-малко излиза коледната трапеза дни преди Рождество Христово. Това показа проверка на „Телеграф“ в търговската верига „Кауфланд“. Традиционно за тези празници българинът се старае да отрупа трапезата с повече ястия, защото очаква да му гостуват близки и роднини. Така средната сметка е между 150 и 200 лева, но индивидуалната зависи от това дали се купува само храна, дали са включени напитки и подаръци. Намаленията, които се предлагат от веригата, могат да спестят доста солидна сума. Ако пазарувате само храна, със сигурност ще намерите много продукти, които са намалени от 10 до 50%. Разнообразие от мезета като филе „Елена“ на цена от 29,99 лв. за кг, пуешки деликатес, намален с 40%, свински врат и шунка, намалени с 35%, меко сирене „Бри“ за 23,99 лв. на кг и гауда за 24,99 лв. на кг от витрината с обслужване. По-евтино може да се купи и навлезлият през последните години италиански сладкиш, който прилича на българския козунак, и се предлага и за Великден, и за Рождество. В момента цената му е 5,50 лв., а редовната е 10,50 лв.

Плодове

Цитрусовите плодове, които през сезона са най-търсени, също са на промоция. В магазините може да се купят мандарини на цена от 1,39 лв. за килограм, боб на половин цена, само за 0,69 ст./кг, орехи и всички подправки с над 30% по-изгодна цена. Брашното за погачи е намалено от 3,49 на 2,50 лв. за опаковка от 2 кг. С 50 ст. намаление се предлага и ошав, в който има парченца сухи плодове и се продава за 1,50 лв. Намаление има и на захарта, която се продава за под 2 лв. килото. Сред продуктите, които всекидневно се ползват, е олио, което в момента може да се намери по 2 лв. за литър.

Месо

Тази година търговците са заложили на българско свинско месо. То се предлага на доста добра цена преди великия християнски празник, като свинската плешка е на цена от 6,49 лв. за кг.

Ако обаче предпочитате пуйка, има замразени, които са намалени от 13 лв. на 9 лв. за кило, като голямата птица излиза около 5 кг. Те са внос от Румъния. Предлага се и заек, като цената му е намалена от 20 лв. на 13 лв. за кило. Произходът му е от Унгария.

За хората, които се съмняват в кулинарните си умения или просто не искат да губят време в кухнята, в магазините се предлагат празнична коледна погача за 4,99 лв. и баница с различен пълнеж за 3,99 лв., готови чушки с боб, печено на грил пиле, както и шоково замразени баница с тиква и такава с кисело зеле. Готовото постно ястие струва 7 лева за кутия, а баниците, на които им трябват само няколко минути във фурната, са по 9 лв. и са по килограм.

Безалкохолните също са на промоция, като бутилка газирана напитка с различни вкусове в момента струва 2,45 лв. за 2 литра. За дамите се предлага бейлис с чаша за 26 лева вместо за 40 лв., а пък господата могат да се насладят на ирландско уиски, намалено от 48 на 34 лв. за литър.

Готварска книга и шоколад - идеален подарък за деца

Детската готварска книга „Моето първо кулинарно приключение“, която издаде „Кауфланд“ заедно с шоколадова фигурка, са идеалният подарък за децата. В изданието има 44 лесни и достъпни рецепти от деца за деца, като цената му е 10 лв. На корицата е внучката на легендарния ни футболист Христо Стоичков, Миа. Като допълнение към книгата с вкусни изкушения може да се добави и коледна фигура, като опаковка в момента струва 5,99 лв., което е с 3 лв. намаление. За по-малките пък се предлага детска кухня с включени всички консумативи към нея сега за 119,90 лв. намалена от 200 лв.

С до 44% се предлага и техниката на „Филипс”. Така сега може да подарите на дома си еърфрайър за 179 лева, което е със 100 лв. по-малко от редовната му цена. Също така и тостер за 44 лв. и кухненски робот със 150 лева намаление, който в момента струва 380 лв.