0

Д окато ние се молим нашите влакове поне да не се палят и да не аварират, японците пускат в употреба трен, развиващ 500 км/ч, а трасетата им са от ново поколение.

НЕ Е ШЕГА: Аварира влак с цялото ръководство на БДЖ!

При тестове през 2015 година той дори е успял да достигне 603 км/ч, информират световните медии.

Високоскоростната пътническа линия действа на принципа на магнитната левитация.

Влаковете "Маглев", които могат да достигнат такава скорост, ще се движат между Токио и Нагоя.

Влакът Шинкансен в Япония използва свръхпроводящ маглев, за да постигне невероятни скорости от 200 км/ч.

МАГЛЕВ (бел.ред.:съкратено от "магнитна левитация") е транспортна технология, която позволява придвижване и управление на транспортно средство посредством действието на магнитни сили. Тя е изключително разпространена при разработката на бързоскоростни влакове и поради тази причина понятието МАГЛЕВ се използва най-често за този вид транспорт.

За разлика от традиционните влакови композиции, МАГЛЕВ не се докосва до релси и не използва колела. Между него и транспортното шосе има въздушна възглавница. Поради тази причина единственото триене е това с въздуха. Мощността и скоростта на влаковете, използващи МАГЛЕВ технология са сравними с тези на самолет

Само докато влакът потегли, той се движи на колела. Започвайки да ускорява обаче, колелата се прибират и силата на магнитите позволява на превозното средство да се рее на 10 см над земята.

Целта на проекта е през следващите години да се изгради мрежа, успоредна на съществуващите линии, по които се движат прословутите японски влакове стрела.

Тестовете, направени през 2022 и 2023 година показват бляскави резултати. Скорост от 500 км/ч на влаковете вече ще е ежедневие за японците.

През 60-те години техните постижения от 200 километра в час се смятаха за невероятни, а днес са просто ежедневие...за японците.

За нас, явно, е важно влаковете поне да стигнат до крайната си точка, ако преди това не се запалят или не дерайлират.