1

В идео, на което високопоставени личности коментират на среща по време на Световния икономически форум в Давос как производството на кафе допринася за изменението на климата, се разпространи вирусно в мрежите и предизвика гнева на потребителите. 

На клипчето швейцарският банкер Хуберт Келер обяснява, че колко CO2 отделя в атмосферата производството на кафе. „Тези емисии идват от вашето кафе“, обяви той. 

Келър отбеляза точно колко тона CO2 отделят кафемашините в световен мащаб  отделят в атмосферата в световен мащаб, когато произвеждайки своя продукт.

"По принцип ароматната напитка, която всички ние пием, отделя между 15 и 20 тона CO2 на тон кафе. Така че всички трябва да знаем, че всеки път, когато пием кафе, ние изхвърляме CO2 в атмосферата.", разясни банкерът. 

Според него има възможност за реорганизиране на кафе индустрията, която е пазар, възлизащ на 250 милиарда долара в световен мащаб, за да стане тя по-екологична. Хуберт Келер също така отбеляза и че е необходимо да се обърне внимание на факта, че „повечето производителите на кафе живеят под прага на бедността."

Журналистът Тим ​​Хинчлиф, който първи публикува клипа в платформата Х, обвини, че Келер иска да лиши производителите на кафе от прехрана за сметка на огромни корпорации.

„Те преследват производителите на кафе. Когато казва, че производството е „фрагментирано“, той заявява, че то все още не е превзето от корпорациите и централизирано. Производителите на кафе в наричания от глобалистите „глобален юг“ трябва да бъдат ограбени на техния поминък в името на климатичната справедливост.", възмути се журналистът. 

Писателят и учен Гад Саад коментира саркастично на изявленията на Келър, като написа в мрежата: „Домашните любимци причиняват щети на климата; колите също; раждането на деца е безотговорно поради пренаселеността на планената ; яденето на месо е екотероризъм; газовите печки са зли; а сега и кафето. Бих могъл да изброя много други примери, но засега ето начин, по който можете да помогнете на околната среда."

“Ако нямате деца, обречете се на безбрачие; ограничете диетата си до тофу; използвайте ходенето като зелен начин на придвижване; заместете сутрешното кафе с вода; и, за бога, евтаназирайте тези екотерористични домашни любимци!", добави той. 

Австралийският политик Малкълм Робъртс смъмри Келър и елитите от Давос, като заяви: „Долу ръцете от нашето кафе. Елитът на Давос обича да си бъбри за ограничаване на пътуванията, докато се води на частните си самолети. Сесиите във форума открито заговорничат за намаляване на животновъдството и риболова, но въпреки това се хранят с най-добрите пържоли и морски дарове. Къде да теглим чертата?". 

“Всичко това е част от плана, който цели да ви накара да се почувствате виновни, че съществувате и да промените покупките си към продукти, притежавани от свързаните с елитите на Давос милиардери. Отхвърлете измамата с CO2”, призова той. 

Консервативният инфлуенсър ALX пък попита: „Колко CO2 отделя този идиот в атмосферата?“.

А изследователят на науката за земята и самоопределящият се климатичен „реалист“ д-р Матю М. Велицки пише: „Трябва да спрете да пиете кафе... Така че швейцарският банкер Хуберт Келер може да прелети още 4 мили с частния си самолет.“