0

З латни ще ни излязат домашната ракия и вино през идната есенна кампания. Причина е готовността на малките производители да не падат под лев за килограм продукция, рекордна цена спрямо минали години.

Първенци

Стопаните в един от най-лозарските райони на България - Катунци, се заричат да не продават грозде от най-хубавите сортове, „Мерло” и „Каберне”, на цена под 1 лев за килограм. Всички те планират да продават продукцията си на крайни потребители за домашно производство. Причината е, че големите винпроми у нас вече окончателно излязоха от този пазар и произвеждат грозде от изцяло собствени масиви. „Всичко поскъпна, няма как гроздето да е на цени от лани. По-добре да го подарим на приятелите си, отколкото да го дадем за жълти стотинки“, категорични са стопаните.

Клиенти

Така лозарите са принудени да продават на дребно на частни лица, като повечето от тях са им редовни клиенти. Част от лозовите насаждения са съсипани от паднали градушки. Оцелялата реколта е добра, тъй като температурите бяха много високи през лятото и плодът е натрупал достатъчно захарност.

Сортове

Иначе силно разпространеният сорт „Широка мелнишка лоза”, характерен за региона, ще е по-евтин, но отново на невиждани допреди цени. Сортът се ползва за букет добавка към големите „Мерло“ и „Каберне“. Ако допреди няколко години той се продаваше за 35-40 стотинки за килограм, тази година обаче стопаните ще искат 70-80 стотинки за кило от този сорт. Малко по-скъпо – между 80 и 90 стотинки, ще се продава гроздето от сорта „Мелник 55”. Лозарите се надяват да наберат поне по 700-800 килограма от декар.