0

Е дин ден отнема коригирането на сгрешена винетка, след като в сила влязоха промени в закона, с които на гражданите се прощава, ако са объркали до три символа от номера на колата.

„На 21 януари си купих годишна винетка и пътувах от София до Кюстендил и обратно. През февруари също шофирах извън града. Тогава бях спряна от патрул за липса на винетка и така разбрах, че има сгрешена буква при изписването на номера на колата“, разказа читателката Иванка Еленова. Към момента на проверката тя вече имала 4 регистрирани санкции - компенсационна такса от 70 лв. бройката. Еленова подала заявление за корекция на номера и за опрощаване на глобите онлайн на 21 февруари. Ден по-късно получила съобщение от пътната агенция, че номерът е коригиран, а системата за онлайн проверка показала, че има валидна винетка. Опрощаването на глобите обаче отнема повече време, тъй като за основателността на всяко заявление трябва да се произнесе юрист от агенцията.

 

Валидност

За да бъде извършена корекцията, е необходимо винетката да е все още валидна. За извършени корекции след дата 10.02.2023 г. промяната в данните на електронната винетка има действие от момента на издаването й. Срокът на валидността й е до изтичането на срока на първоначално издадената. На водача или собственика не се налагат наказания за нарушения, регистрирани в периода на валидност на първоначално издадената винетка.

Връщане

От вчера агенцията започна и връщане на парите на всички граждани, глобени повече от три пъти годишно. Малко преди разпускането си заради случая с жителите на с. Пролеша, които разбраха, че са многократно глобявани с няколко години закъснение, депутатите от последния парламент решиха със задна дата да сложат таван на броя глоби. По тази причина агенцията има да връща около 5 млн. лв. Парите се връщат след подаване на заявление, налично на сайта на тол управлението. То може да се подава онлайн.