0

Д оживяхме да видим как за пръв път обикновени хора ще "ходят по небето".

"Спейс Екс" изстреля изцяло граждански екипаж за първата частна космическа разходка, която ще продължи 5 дни.

Във вторник милиардерът авантюрист излетя за втори път с ракета на компанията "Спейс Екс", за да осъществи първата частна космическа разходка в открития космос, съобщава АП, цитирана от БНТ.

БТА

За разлика от предишния си чартърен полет, този път технологичният предприемач Джаред Айзъкман си поделя разходите със "Спейс Екс", което включва разработване на чисто нови скафандри, които да бъдат тествани в космическия вакуум.

Лошото време причини двуседмично закъснение на излитането на мисията, наречена "Поларис Дон". Екипажът се нуждаеше от благоприятни прогнози не само за изстрелването, но и за спускането дни по-късно. С ограничени запаси и без възможност да достигнат до Международната космическа станция, те нямаха друг избор, освен да изчакат условията да се подобрят.

Ако всичко мине по план, за първи път частни лица ще проведат космическа разходка, но без да се отдалечават от капсулата. Смятани за една от най-рисковите части на аеронавтиката, космическите разходки досега бяха единствено приоритет на професионални астронавти.