0

С амо за ден външният дълг на България набъбна с още почти 8,5 млрд. лв. Три емисии еврооблигации успя да пласира на международните капиталови пазари Министерството на финансите на 28 август, съобщиха от ведомството.

Част от събраните пари обаче ще отидат за рефинансиране на стари дългови емисии. Другата част от новия дълг отива за покриване на бюджетния дефицит. Особеното при сегашното излизане на международните пазари е това, че за първи път от 22 г. насам предлагаме на инвеститорите облигации в долари. 

Траншове

Книжата са в три транша. Първият транш се състои от деноминирани в евро облигации със срочност 8 г., обем от 1,75 млрд. евро и лихвен купон 3,625%. Вторият транш е също от облигации в евро, но със срочност 20 г., обем от 1,25 млрд. евро и лихвен купон 4,25%. Третият транш е от деноминирани в щатски долари облигации със срочност 12,5 г., обем от 1,500 млрд. щатски долара и лихвен купон 5%.

От Министерството на финансите оценяват емисиите като успешни, особено на фона на изключително несигурната пазарна среда.

Това е първото и последно за годината излизане на България на международните капиталови пазари. Досега на вътрешния пазар МФ успя да продаде ДЦК за общо 1,7 млрд. лв. Таванът на новия държавен дълг за годината, определен със Закона за бюджета, е 11,7 млрд. лв.

Коментар

„България успя да пласира при изключително изгодни условия облигационен заем в долари и евро на международните капиталови пазари. Резултатът от пласмента показва, че правилно сме планирали обемите и срочностите, които да предложим на инвеститорите, времето, в което да се проведе трансакцията, и валутите, в които да емитираме облигациите. По този начин страната ни постигна заложените в емисионната си политика цели и диверсифицира инвеститорската си база в условията на волатилна пазарна среда в международен план. Резултатът от емисията също така показва, че доверието на външните пазари в предсказуемата финансова и икономическа политика на България е запазено, независимо от динамичната вътрешна политическа среда“, коментира вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова.