0

Д ържавата ще трябва да се раздели с руския софтуер, който масово се ползва у нас, защото е уязвим към хакерски атаки. „Не само Столична община, цялата държава ползва тези софтуерни продукти, защото са добри и сравнително евтини, само че в момента те представляват риск“, коментира за „Телеграф“ зам.-кметът по дигитализация на местната управа на София Генчо Керезов. Той уточни, че първата задача на неговото направление ще е общината да се раздели с всякакъв руски софтуер.

Мерки

„С оглед на променящата се международна обстановка и хибридната война, която се вихри в пълна сила, сме въвели първо вътрешни процедурни мерки да подобрим хибер хигиената на служителите. Предприехме и пакет от продукти в сферата на киберсигурността, които да изградят единна централизирана система за кибер защита на Столична община“, обясни Керезов. Инцидентите ще се докладват директно в системата, така че да се сведат до минимум рисковете за хакерски атаки като последната, която атакува сайтове у нас. „Нашите евроатлантически партньори имат също много силни сектори в киберсигурността и продукти на пазара, които да обезпечат и гарантират нашата сигурност“, допълни зам.-кметът по дигитализация.

Хакери

“KILLNET са стара група, но атаката им не може да компрометира съдържанието, просто отказва услуга, като пълни трафика със заявки и няма достъп. Ние също сме били обект на такива атаки много пъти, но те не са фатални, овладяват се и това не трябва по никакъв начин да притеснява хората“, каза още Генчо Керезов по повод хакерската атака на сайтовете на президентството, Министерския съвет, МВР, МО и НАП.

Удариха и сайта на БНР

На хакерска атака беше подложен вчера и сайтът на Българското национално радио – bnr.bg, съобщиха от медията. Регистрирани са над 2 500 000 заявки в секунда, които блокират достъпа до платформата на общественото радио.

Междувременно стана ясно, че родният бизнес вече може да кандидатства по втора програма по Плана за възстановяване и устойчивост за информационни и комуникационни технологии и киберсигурност. Финансирането е безвъзмездно и е насочено към микро-, малки и средни предприятия.