1

Н ад 80 на сто от българите на 65 години са пътували с цел почивка само в страната през периода от юли до септември тази година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение делът на по-младите, които са пътували в страната, е под 80 на сто. Най-много в чужбина почиват хора на възраст от 25 до 44 години, които са активно работещи и могат да си позволят по-скъпа ваканция. Причината е, че разходите за ваканция в чужбина са двойно по-големи от тези в България.  

Разходи 

Средният разход по време на ваканция у нас е 407 лева, а зад граница е 822 лв. на човек или двойно повече. От данните на статистиката става ясно, че харчим при пътуване в страната за хранене и ресторанти. Той ни гълта над 40 на сто от бюджета за почивка. За сравнение в чужбина най-скъпо излиза горивото или транспортът и настаняването, а изхранването ни струва 33 на сто.

Рекорд 

Статистиката отчита още рекорд на пътуванията в страната, като вече са минали тези през 2019 година. Данните сочат, че през третото тримесечие на 2022 г. общо 1,748 млн. български граждани, което е повече дори от предпандемичната 2019 година, когато те са били 1,733 млн. Преобладаващата част от хората, които са пътували през тази година, или 78,5%, са били в страната, 16,3% - само в чужбина, а 5,2% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2021 г. броят на пътуванията нараства с 31,7%.