0

Е дна от американските компании за електромобили е на път да фалира. Крахът на произодителя Fisker е причинен от все по-големия внос на по-достъпни китайски електрички в САЩ. Това тревожи сериозно компании като Tesla и Rivian, които също са застрашени от азиатската конкуренция, сподели наскоро Илон Мъск.

За да предпази американските концерни президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, вдигащ драстично митата върху китайския внос. Той засяга батерии, електрически превозни средства, компютърни чипове и медицински продукти.

Китай се зарече да отмъсти, съобщава Ройтерс. Министерството на търговията заяви, че Пекин се противопоставя на повишаването на таксите и ще предприеме мерки, за да защити интересите си, призовавайки Съединените щати да отменят мерките.

Байдън ще запази митата, въведени от републиканския си предшественик Доналд Тръмп, като същевременно ще увеличи други, включително учетворяване на митата за електромобили до над 100% и удвояване на митата върху полупроводниците до 50%, се казва в изявление на Белия дом. 

Държавният глава на САЩ смята, че „нечестни китайски практики наводняват световните пазари с евтини стоки“.

Новите мерки засягат внесени китайски стоки на стойност 18 милиарда долара, включително стомана и алуминий, полупроводници, електрически превозни средства, минерали, слънчеви панели и кранове, посочват още от Белият дом.

През миналата 2023 г. САЩ са внесли от Китай стоки за 427 милиарда долара и са изнесли към втората по сила икономика в света продукция за 148 милиарда долара.