0

П ластмасовите кутии за храна, които се използват в магазините и ресторантите, скоро ще бъдат пенсионирани. Употребата им ще остане в историята, както се случи с вилиците, лъжиците, сламките, чашите и чиниите от пластмаса. Това предвижда нова директива, която се обсъжда в Европарламента. С нея ще се разшири списъкът на забранените продукти за еднократна употреба. Ще се въведе и нова практика за ремонт на стоки в гаранция, съобщиха още от Брюксел.

Цел

Целта е опазване на околната среда и ограничаване на използването на опаковки за еднократна употреба, тъй като според данни на Европейската комисия над 80 на сто от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Още със забраната за използване на еднократните прибори ЕК задължи държавите членки да достигнат и целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г. Бутилките трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г. У нас и в магазините, и в ресторантите вече не се предлагат пластмасови прибори. Сламките вече са хартиени, а вилиците и лъжиците – бамбукови или дървени. Ако откриете пластмасови сламки, те са залежали и се предлагат тайно от малки бакалии, коментираха потребители.

Ремонти

С цел опазване на околната среда от Европейската комисия приеха и предложение, с което се насърчава ремонтът на стоки. Целта е, когато се счупи телевизор в гаранция например, не да бъде заменен с нов, а да бъде ремонтиран. За целта ще бъде създадена и специална платформа, чрез която поправката да бъде улеснена максимално за потребителите. През последните десетилетия замяната често е била приоритетна пред ремонта, когато продуктите станат дефектни, обясниха от Брюксел. Предложението ще направи по-рентабилен ремонта вместо замяната на стоки. Освен това по-голямото търсене ще доведе до тласък на сектора на ремонтите, като същевременно ще стимулира производителите и продавачите да развиват по-устойчиви бизнес модели, изтъкнаха още от Европейската комисия.