0

В последните дни се дебатира много около дерогацията (отлагане на решението да се използва неруски петрол в Бургаската рафинерия на „Лукойл“). „Телеграф“ потърси за коментар по казуса известната икономистка Мика Зайкова.

Дерогацията трябва да е нещо много полезно. Европейският съюз ни даде тази възможност, с разбирането, че няма как ние веднага да пристъпим към нея, както някои мои колеги, бивши депутати, искаха да го направят. Дерогацията означава, че ние имаме право да внасяме от руския петрол, който е далеч по-евтин, отколкото струва барелът за един ден напред на борсата в Нидерландия например, посочи Зайкова.

Санкциите

Да не забравяме, че ние налагаме санкции на Русия, но суровините са оттам - и газът, и редките метали, и петролът. Саудитска Арабия намалява добива, за да повишава цените. Нищо че САЩ, гонейки печалби, решиха, че могат да снабдяват всички с горива, само че те нямат такива резерви. И затова преди дни сключиха споразумение и накараха Венецуела да увеличи добива си. Да, Венецуела е богата на петрол, но не може да замени Саудитска Арабия. Нещата са изключително сериозни, каза Зайкова.

Тя смята, че при тази геополитическа ситуация цените на горивата ще растат, а Зелената сделка е твърде вероятно да почака. Кой ще строи фотоволтаици на плодородни земи или ветрогенератори, та те дават електрическа енергия само когато има слънце и вятър. Ако загробим въглищните си централи, които работят и за нашия студен резерв и при положение, че затворихме проекта „Белене“ и разполагаме само с двата реактора на АЕЦ „Козлодуй“, какво ще правим, пита Мика Зайкова?

Реактори

Нов реактор се строи 10 години, а и никой не гарантира, че през 2026 г., когато ще спрем руското ядрено гориво, това на „Уестингхаус“, което още не е лицензирано, ще става. Мика Зайкова напомня, че Пети блок на АЕЦ непрекъснато излиза в ремонт, но това всъщност е заради горивото. И сега нямаме мощности. Ядреното гориво вече е признато за зелено. Ако вместо да се мотаем, бяхме си построили още една ядрена електроцентрала, нямаше да го мислим. А Турция в това време построи четири, посочва Зайкова.