0

Б умът в изграждане на солари може да се окаже енергийна бомба, ако не се осигурят кадри за сектора. Това заяви председателят на "Соларна академия България" д-р инж. Веселин Тодоров на първото кариерно изложение и форум за професионално развитие във ВЕИ индустрията - "Презареди кариерата си". Няма хора на пазара във ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) индустрията, и то не само в България, каза Максим Бехар, шеф на M3 Communications Group, Inc.  

Над 1 200 000 работници и специалисти работят в сектора на фотоволтаичната индустрия в Европа. Над 66 000 нови работни места ще бъдат създадени, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Към 2018 г. е планирано слънчевите централи и фотоволтаици за подгряване на топла вода да създадат над 5500 работни места в България. С откриването на програмите за изграждане на фотоволтаици с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и бурният интерес за кандидатстване със слънчеви  проекти многократно се увеличи гладът от кадри в сектора. 

Ефремова представи възможности за финансиране по програмата „Развитие на човешките ресурси“, които стартират тази година. Работодателите могат да кандидатстват по програмата „Нови умения“ с проекти за обучение на 40 000 кадри. Наесен ще бъде обявена друга програма „Адаптирана работна среда“ с бюджет 100 млн. лева. Работещите могат да кандидатстват също за ваучер за обучение през Агенцията по заетостта във връзка с тяхното кариерно развитие.