0

С лабите електропроводи са причина стотици хора да са без ток за пореден ден след обилния снеговалеж и силния вятър, който бушува в страната ни. Това заяви за „Телеграф“ енергийният експерт Иван Хиновски. Той обясни, че в момента става дума за висока аварийност на електроразпределителната мрежа и добави, че случилото се дължи както заради природното бедствие, така и заради подценяване на политиките на профилактика на трасетата. „Има фирми, които поддържат електропроводите, това е рязане и чистене на клони. Роля изиграха и атмосферните условия - натрупа се много мокър сняг и електропроводите се късат. Може би са допуснати конструктивни грешки при проектирането им, може би са слаби“, коментира той и подчерта, че няма проблем при преносната мрежа.

„Комбинацията силен вятър, мокър сняг и натрупване на електропроводите е основната причина, може би 90%. Другите 10% са непочистени просеки“, обобщи експертът.

Попитан дали кабелите най-накрая не трябва да слязат под земята, Хиновски обясни, че това е възможно само в градовете, но не и между селищата. „Тогава токът ще ни стане златен“, посочи той. Експертът коментира, че ако нямаше силен вятър, това нямаше да се случи. „Ако имаше само вятър без сняг, също нямаше да се случи. Двете комбинации са гибелни“, заяви той.

Искове

Иван Хиновски посочи, че до 48 часа аварийност се приема за нормална при такива големи по мащаб аварии. „За 48 часа трябва да се възстанови електроподаването. Сигурно ще има дела, хората имат право. Не съветвам никого да го прави, тъй като няма да могат да докажат, че причината е в подценяване на ситуацията“, каза той и добави, че за успех на делото трябва да се посочи и докаже сериозна инженерна причина.

Болница

Стотици се изпотрошиха на леда след виелицата, разразила се в София. 490 са потърсили помощ в Спешното на университетската болница "Пирогов". Всички те са преминали през спешния травматологичен кабинет за последните 3 денонощия. 55 от пострадалите се налага да останат в болницата, като на някои от тях им предстои операция, а други са за наблюдение.