В егетариански изделия без месо може спокойно да носят наименованието "наденица" или "шницел" - нещо забранено досега.
Това реши Съдът на ЕС, като постанови, че и вегетариански храни могат да носят местни названия.
Делото, по което Съдът на ЕС се произнесе, бе заведено срещу Франция, след като властите в Париж забраниха използването на названия на храни от месо за вегетариански продукти.
Франция забрани използването на термини за месо за вегетариански продукти, която беше оспорена от няколко асоциации и производителя на храни "Бийонд Мийт" (Beyond Meat).
Държавите от ЕС не могат да забраняват използването на термини, известни като имена на продукти с животински произход /като "наденица", бел. ред./, за растителни алтернативи. Ограничаването на названията, традиционни за местни храни, е възможно само, ако имената на растителни протеинови продукти са били законово закрепени преди това.
Европейският вегетариански съюз (EVU), който е и от ищците по делото срещу Франция, заяви, че е много удовлетворен от решението.
Решението на Съда на ЕС, обаче, поставя множество въпроси как това ще се регулира в отделните страни-членки. Например, в България това може да означава, че традиционният суджук, /горнооряховският, например, от 2011 г. е защитена марка на ЕС/, би могъл да има соеви алтернативи.
*Източник: БГНЕС